Συντονισμός και συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. – Δημοτικής Αστυνομίας

143

Τη συνεργασία των δύο οργάνων με συγκεκριμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο τρόπο μέσω μνημονίου τετραετούς διάρκειας, υπέγραψαν χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Σε δημοτικό κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη αναμένεται να στηθεί το αρχηγείο του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας για τη συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μετά τις γιορτές.

Η Δημοτική Αστυνομία έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, με συνέπεια συχνά να μην μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά παραβατικότητας αποτελεσματικά στην πόλη, όπως π.χ. το παρεμπόριο ή οι καταλήψεις δημόσιων χώρων. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο οργάνων με συγκεκριμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο τρόπο μέσω μνημονίου τετραετούς διάρκειας, που υπέγραψαν χθες ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Για τις καταγγελίες των πολιτών που πραγματοποιούνται στο 1595 (υπηρεσία του δήμου) θα ενημερώνεται το συντονιστικό κέντρο έτσι ώστε να αποφασίζεται άμεσα ο τρόπος της παρέμβασης.

Παράλληλα, ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτική Αστυνομία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες, ειδικά σε περιοχές επιβαρυμένες, όπως π.χ. το 6ο δημοτικό διαμέρισμα (πλατεία Αμερικής, πλατεία Αττικής), αλλά και σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου δρουν πολλοί πορτοφολάδες. Επιπλέον, οι δύο υπηρεσίες θα δρουν από κοινού για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης, την ασφάλεια και την προστασία μεγάλων εκδηλώσεων και τη διαχείριση κατειλημμένων χώρων. Ελληνική Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία θα «τρέχουν» επίσης από κοινού την προετοιμασία και συμμετοχή σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας.

«Η ασφάλεια ή εξασφαλίζεται στην καθημερινότητα ή δεν υπάρχει», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεσμευόμενος ότι τα αποτελέσματα της συνεργασίας δήμου και αστυνομίας θα τα δουν άμεσα οι Αθηναίοι στη ζωή τους. «Ξεκινάμε από την Αθήνα, όμως η αστυνομία θέλει να επεκτείνει και σε άλλους δήμους αυτή τη συνεργασία», τόνισε. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι το κοινό Κέντρο Διαχείρισης της Καθημερινότητας είναι ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου: «Τον πολιτισμό της καθημερινότητας, την ασφάλεια των Αθηναίων».

Πηγή: kathimerini.gr