ING: Οι αγορές αναγνωρίζουν τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές

210

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η ελληνική οικονομία έχει πληρώσει ένα πολύ ακριβό οικονομικό και κοινωνικό τίμημα για τις συνέπειες της κρίσης χρέους, αλλά ανακάμπτει, έστω και με χαμηλή ακόμη ταχύτητα, όπως επισημαίνει η ING σε νέα της έκθεση. Προς το παρόν ωστόσο, όπως τονίζει, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει ξεπεράσει την ευρωζώνη.

Τα στοιχεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναζητά ένα πιο υγιές μοτίβο ανάπτυξης. Η σαφώς ισχυρή ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών δεν έχει ακόμη φανεί στα στοιχεία της εγχώριας ζήτησης, είτε πρόκειται για ιδιωτική κατανάλωση είτε για ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Η μετάβαση της ανάπτυξης από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση αποδείχθηκε βραχύβια και τα πρόσφατα μεγέθη το επιβεβαιώνουν. Όπως επισημαίνει η ING, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους και κατά 2,3% ετησίως σε μη εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Όπως και στο β’ τρίμηνο, ο κύριος μοχλός ήταν οι καθαρές εξαγωγές, λόγω των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων και της μικρής αύξησης των εισαγωγών. Αυτό οφείλεται στον χαμηλό σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και την αύξηση της ακόμα χαμηλής ιδιωτικής κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ING αυτό το μοτίβο της ανάπτυξης της Ελλάδας προκαλεί αίσθηση, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υφίστανται παγκόσμιες προκλήσεις που βαρύνουν τις διεθνείς εμπορικές ροές.

Εξετάζοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως επισημαίνεται, θα περίμενε κανείς ισχυρότερα στοιχεία για την κατανάλωση, αλλά τα στοιχεία της απασχόλησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να εξάλειψαν τον θετικό αντίκτυπο της αύξησης των κατώτατων μισθών. Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου παραμένει το αδύναμο σημείο της εικόνας της ελληνικής οικονομίας και η κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζει καλά τη σημασία αυτού του παράγοντα.

Με ανεπαρκείς πόρους για την ανάκαμψη των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στους ξένους επενδυτές έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε πρόσφατα με τον κινέζικο πρόεδρο Xi για την υπέρβαση των εμποδίων για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι ένα παράδειγμα, όπως σημειώνει η ING. Όπως υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να εφαρμόσει τα σχέδια για μείωση της φορολογίας.  Η ING εκτιμά πως η συνδυασμένη επίδραση των φορολογικών περικοπών και η συνεχιζόμενη βελτίωση στο μέτωπο της απασχόλησης θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2020.

Η ING δεν είναι βέβαιη ότι αυτά τα μέτρα θα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς ενδέχεται να επηρεαστούν από τη δυσμενή δυναμική στις τραπεζικές πιστώσεις (λόγω του ακόμα υψηλού επιπέδου των NPLs) και από την ελλιπή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ολοκλήρωση των οποίων θα παραμείνει μια δύσκολη πρόκληση για την κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Προς το παρόν, η δημοσιονομική εικόνα της χώρας ακολουθεί την αναμενόμενη μεταμνημονιακή πορεία. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει και πάλι τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ο προϋπολογισμός τοποθετεί το πλεόνασμα του 2020 στο 3,7%.

Όπως αναμενόταν, η νέα ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην αμφισβητήσει τους στόχους έως και το 2020, ωστόσο θα μπορούσε να το κάνει κατά τη συζήτηση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 και η ING αναμένει ότι αυτό θα συμβεί με εποικοδομητικό τρόπο. Όπως υπογραμμίζει, η δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται να αναγνωρίζεται τόσο από τις αγορές όσο και από τους επίσημους δανειστές. Τα spreads των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών μειώθηκαν κατά περίπου 100 μονάδες βάσης από τις εκλογές του Ιουλίου, όπως τονίζει. Παράλληλα, με τη συναίνεση του ESM, η Ελλάδα αποπλήρωσε 2,7 δισ. ευρώ του δανείου της προς το ΔΝΤ, ενώ το Eurogroup αποφάσισε να επιστρέψει τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Αν και με χαμηλή ταχύτητα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, καταλήγει η ING, και το 2020 θα αποτελέσει την φωτεινή εξαίρεση στην επιβράδυνση που θα σημειωθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη το 2020 θα κινηθεί στο 2% και στα ίδια επίπεδα με φέτος, ενώ οι επενδύσεις θα ενισχυθούν κατά 3,9% από 2,2% φέτος και -12% το 2018.

Πηγή: capital.gr