Γαλλία: Παραίτηση του «τσάρου» της μεταρρύθμισης

227

Ο Ζαν-Πολ Ντελεβουάγ φωτογραφημένος την περασμένη εβδομάδα έξω από το Οικονομικό Συμβούλιο, στο Παρίσι.

ΠΑΡΙΣΙ. Παραιτήθηκε χθες ο επίτροπος αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού Ζαν-Πολ Ντελεβουάγ, μετά την αποκάλυψη ότι απέκρυψε τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Ο Ντελεβουάγ συμμετείχε μάλιστα και στο Δ.Σ. του ινστιτούτου ασφαλιστικών εταιρειών Ifpass, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κλάδου και αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά από τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, «ο επίτροπος προτίμησε να παραιτηθεί, έτσι ώστε να μπορεί να απαντήσει στους επικριτές του». Κύκλοι της κυβέρνησης επέμεναν χθες ότι ο Ντελεβουάγ «λησμόνησε καλή τη πίστη» να δηλώσει τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια. Ο παραιτηθείς είχε διορισθεί το 2017 από τον πρόεδρο Μακρόν, για να ηγηθεί της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Εν τω μεταξύ, στη δωδέκατη ημέρα της εισήλθε χθες η απεργία στις συγκοινωνίες και στον ιατρικό κλάδο, με το προσκείμενο στο κομμουνιστικό κόμμα συνδικάτο της CGT να δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει την κινητοποίηση χωρίς «χριστουγεννιάτικη ανακωχή», εφόσον η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση των «ειδικών καθεστώτων» στις συντάξεις. Από τις θέσεις της CGT διαφοροποιήθηκε το προσκείμενο στους Σοσιαλιστές συνδικάτο CFDT, ο επικεφαλής του οποίου κάλεσε τους συναδέλφους του να επιδείξουν «ανθρωπιά», αναβάλλοντας τις κινητοποιήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Τα συνδικάτα επιμένουν στην απόφασή τους για νέες και πιο μαχητικές κινητοποιήσεις αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα σχέδια μεταρρύθμισης. Οι εργαζόμενοι πολλών κλάδων διαφωνούν με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σιδηροδρομικών, εκπαιδευτικών, λιμενεργατών και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση σήμερα, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς της γαλλικής πρωτεύουσας προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του κοινού, με εκατοντάδες χιλιόμετρα συμφόρησης στις μεγάλες αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Πηγή: kathimerini.gr