Δύο νέες startups ομάδες στον χώρο της Υγείας

134

Επειτα από μήνες κατάρτισης και συναγωνισμού, δύο ομάδες, μία που αναπτύσσει λύσεις για μετεγχειρητικές γνωστικές διαταραχές και μία άλλη η οποία έχει εστιάσει σε κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, ξεκινούν το ταξίδι τους ως startups και θα λαμβάνουν έως και 2 εκατ. ευρώ εκάστη ανά δύο χρόνια, μέσω του προγράμματος Wild Card, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού EIT Health, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον χώρο της Υγείας.

H πρώτη είναι η iLoF, που αναπτύχθηκε από τους Dr Joana Paiva, την καθηγήτρια Paula Sampaio, τον Dr Mehak Mumtaz και τον Luis Valente. Περίπου το 90% των αρχικά εγγεγραμμένων ασθενών σταματούν τις κλινικές δοκιμές εξαιτίας των επεμβατικών, ενοχλητικών εξετάσεων. Με τη χρήση μη επεμβατικής, φορητής, φθηνής φωτονικής τεχνολογίας και τεστ τεχνητής νοημοσύνης, η iLoF θα μεταμορφώσει την εμπειρία του ασθενούς και θα καταστήσει τις κλινικές δοκιμές ασθενοκεντρικές, με στόχο να αποτελέσει παράγοντα για την εξεύρεση θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αντίστοιχα, η Pipra AG, που δημιουργήθηκε από τους επιχειρηματίες John Klepper, Nayeli Schmutz, και τον Benjamin Dodsworth PhD, αναπτύσσει μια ψηφιακή εφαρμογή για να αξιολογήσει τον κίνδυνο για έναν ασθενή που παρουσιάζει γνωστικές διαταραχές, έπειτα από χειρουργική επέμβαση. Περισσότερο από το 25% των ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών επηρεάζονται από μετεγχειρητική νοητική πτώση (POCD) και μετεγχειρητικό παραλήρημα (POD), επιπλοκές που οδηγούν σε αποπροσανατολισμό, σύγχυση, αλλαγές συμπεριφοράς και αυξημένο κόστος νοσηλείας. Η εφαρμογή θα επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να ενημερώσουν τους ασθενείς για τον ατομικό τους κίνδυνο για τέτοιες επιπλοκές και να υιοθετήσουν εξατομικευμένα προ και μετεγχειρητικά μέτρα πρόληψης.

Οι νεοσύστατες startups επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε επιχειρηματικούς συμβούλους του EIT Health, καθώς και σε ερευνητική και εμπορική υποστήριξη από το δίκτυο, για να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν τις λύσεις τους. Οι νικήτριες ομάδες επιλέχθηκαν ανάμεσα από 70 άτομα και ομάδες που ζήτησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Wild Card του EIT Health για το 2019, παρέχοντας λύσεις σε έναν από τους δύο τομείς πρόκλησης: Ψυχική και Εγκεφαλική Υγεία και Ψηφιακοί Βιολογικοί Δείκτες. Στην αρχική φάση είχε επιλεγεί και ένας Ελληνας, ο Νικ Γκλεζάκος, ο οποίος διαγωνίστηκε με την ομάδα του στη θεματική «Brain and Mental Health», πάνω στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία διανοητικών διαταραχών. 

Πηγή: kathimerini.gr