Drones στην υπηρεσία προστασίας του Ολύμπου

205

Δύο επιχειρησιακά drones, κόστους 75.000 ευρώ το καθένα, που θα μπορούν να πετούν από το Λιτόχωρο Πιερίας μέχρι την κορυφή του Ολύμπου, θα προμηθευτεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο πλαίσιο των έργων και δράσεων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Για τα drones, θα εκπαιδευτούν τέσσερα άτομα του Φορέα προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για παρακολούθηση, επίβλεψη και πυροπροστασία για τους θερινούς μήνες αλλά και για την προβολή του Ολύμπου, με οπτικό υλικό αφού έχουν τη δυνατότητα να μείνουν ώρα στον αέρα, να φύγουν από το Λιτόχωρο και να φτάσουν στην κορυφή, μεταδίδοντας ζωντανά εικόνες» εξηγεί, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, Αριστείδης Νίκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και εντοπισμό ορειβατών, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ατυχήματα, πολλές φορές θανατηφόρα, που γίνονται στον εθνικό δρυμό, διευκρινίζει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός. Όπως εκτιμά, «τα ατυχήματα στον Όλυμπο σε σχέση με τα 100.000 άτομα που ανεβαίνουν ετησίως στην αλπική ζώνη είναι λίγα, και οφείλονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για να τα αποφύγουμε». 

Στα έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, μετά από πρόταση του Φορέα, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνονται ακόμα δράσεις που στοχεύουν στην προστασία των ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών, όπως το αγριόγιδο, και διαχειριστικές δράσεις για τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) και τα ενδιαιτήματά τους, με τον εντοπισμό και την προστασία σημαντικών θέσεων αναπαραγωγής και διαχείμασης. 

Επιπλέον, προγραμματίζεται μελέτη ανάπτυξης Σήματος Οικολογικής Ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας του Ολύμπου που θα διατίθεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. 

Στα έργα που εγκρίθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, περιέχονται και δράσεις ενημέρωσης- πληροφόρησης, με την ανάπτυξη εκπαιδευτικής εφαρμογής για μαθητές σχετικά με τον Όλυμπο, ενημερωτική καμπάνια για το Κέντρο Πληροφόρησης και το Οικολογικό Σήμα Ποιότητας, δράσεις ενημέρωσης σχολείων με τίτλο «Μαθαίνω για τον Όλυμπο», υπηρεσίες ατομικής ακουστικής ξενάγησης μεμονωμένων επισκεπτών, σχεδιασμός και οργάνωση μέσων και υλικών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον Όλυμπο και παραγωγή βίντεο και εντύπων για το «βουνό των Θεών». 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr