Την 151η επέτειο από τη συγκρότησή τους γιορτάζουν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς

276
Ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος το 1868, επί Βασιλέως του Γεωργίου Α’, ιδρύθηκαν τα πρώτα ευζωνικά τάγματα

Τη σημαντική έτσι και αλλιώς 151η επέτειο από τη συγκρότηση της πρώτης μονάδος Ευζώνων, 12 Δεκεμβρίου 1868, γιορτάζουν οι Εύζωνες της  Προεδρικής Φρουράς.

Μία σπουδαία μέρα που είναι και άμεσα συνυφασμένη με την Ελλάδα, καθώς ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος υπογράφτηκε το πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830), με τη συμφωνία του οποίου γίναμε ανεξάρτητο κράτος, στην πρώτη πρωτεύουσα του οποίου, και έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος δολοφόνησαν τον πρώτο κυβερνήτη του, Ιωάννη Καποδίστρια.

Ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνος το 1868, επί Βασιλέως του Γεωργίου Α’, ιδρύθηκαν τα πρώτα ευζωνικά τάγματα, μετά από τη διάλυση της «Οροφυλακής» και του προγόνου της σημερινής Φρουράς, με την ονομασία «Άγημα». Από τότε άρχισε να λειτουργεί ως μάχιμο και τελετουργικό άγημα ταυτοχρόνως.

Το 1868 συγκροτήθηκαν τα 4 πρώτα τάγματα Ευζώνων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανωτική δύναμη τεσσάρων λόχων, με βασική τους αποστολή τη φύλαξη της μεθορίου, γι’ αυτό και αντικατέστησαν την ως τότε υπάρχουσα «Οροφυλακή» (Συνοριοφυλακή). Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές και ήταν απολύτως εξοικειωμένοι με το περιβάλλον της ορεινής Ελλάδος, όπου καλούνταν να επιχειρούν, φυλάσσοντας τα σύνορα.

Αργότερα, ο αριθμός των Ταγμάτων Ευζώνων αυξήθηκε στα εννέα, δύναμη με την οποία έδρασαν και διακρίθηκαν όλως ιδιαιτέρως στη διάρκεια των δύο Βαλκανικών πολέμων του 1912-13. Η ένδοξη δράση τους στη διάρκεια των πολέμων αυτών υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι άνδρες τους, οι θρυλικοί Εύζωνες, να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.

Μετά το πέρας των Βαλκανικών πολέμων και του διπλασιασμού της Ελλάδος, εδαφικά και πληθυσμιακά, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σοβαρή αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού επί τη βάση των νέων δεδομένων. Έτσι τότε -Δεκέμβριος  1913/ Ιανουάριος 1914 (παλαιό/νέο ημερολόγιο)- συγκροτήθηκαν τα πρώτα 42 Συντάγματα Πεζικού του Ελληνικού Στρατού, από τα οποία 2 ήταν Συντάγματα Κρητών και τα 5 τελευταία Συντάγματα Ευζώνων. Τα Ευζωνικά Συντάγματα κράτησαν το «δικαίωμα» και της ιδιαίτερης αριθμήσεως, με την οποία έμειναν έκτοτε στην Ιστορία και παραμένουν ως τις μέρες μας (1/38, 2/39, 3/40, 4/41 και 5/42 Σ.Ε.).

Έκτοτε, η παρουσία των Ευζωνικών Συνταγμάτων ήταν έντονη και διαρκής σε όλους τους μετέπειτα αγώνες του Έθνους στη διάρκεια του 20ου αιώνος στις οποίες είχε εμπλακεί ο ΕΣ (Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία, Μικρασιατική Εκστρατεία, Α’ και Β’ Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Ελληνοϊταλικός πόλεμος, Εμφύλιος πόλεμος).

Η Ανακτορική Φρουρά ιδρύθηκε στις 13 Μαρτίου 1913, ως ιδιαίτερη μονάδα Ευζώνων, αποτελούμενη και αυτή από Εύζωνες, έχουσα αποκλειστικώς και μόνο τελετουργικά φυλάξεως των Βασιλικών Ανακτόρων και όχι καθήκοντα «σωματοφυλακής» των Βασιλέων που είχε παραδοσιακώς η Ελληνική Βασιλική Χωρεοφυλακή.

Στην πορεία των χρόνων έλαβε διάφορες ονομασίες: Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τέλος, από τη μεταπολίτευση του 1974 και μετά, Προεδρική Φρουρά, ονομασία που φέρει ως σήμερα.

Η έδρα της Προεδρικής Φρουράς από ιδρύσεως της βρίσκεται στην οδό Ηρώδου Αττικού, στο «Στρατόπεδο Τζαβέλλα», πολύ κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην «Βασιλικά Ανάκτορα»).

Πηγή: L&O