Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα: Οι άγνωστοι αλλά εντυπωσιακοί καταρράκτες της Τρύπης

271

Ο Παρνασσός και η Αραχωβά είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός χειμερινός προορισμός, τόσο χάρη στην γραφική ομορφιά του χωριού όσο και για τo πολυσύχναστo χιονοδρομικό κέντρο.

Υπάρχουν όμως και άγνωστες, καλά «κρυμμένες» ομορφιές του βουνού, μακριά από την τουριστική εκμετάλλευση, που αποκαλύπτονται σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν λίγο πιο μακριά για να τις ανακαλύψουν.

Μία από αυτές, είναι η Άνω Τιθορέα ή Βελίτσα, χτισμένη στην άκρη ενός φαραγγιού, στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού και το μυστικό που γνωρίζουν λίγοι: ο καταρράκτης της Τρύπης, στην χαράδρα της Βελίτσας, σε υψόμετρο 1250μ.

Στην ουσία πρόκειται για δύο παράλληλους καταρράκτες έναν μικρό και έναν μεγαλύτερο. Το νερό του μικρού καταρράκτη πηγάζει μέσα από μία μεγάλη τρύπα στα βράχια, εξού και η ονομασία «Τρύπη».

Οι καταρράκτες βρίσκονται σε μία απότομη χαράδρα ανάμεσα στις κορυφές Λιάκουρα (2457μ.) και Καλόγηρο (2327μ.) ενώ ο μεγάλος καταρράκτης έχει ύψος 82μ. 

Σε μία συγκλονιστική τοποθεσία με οργιώδη βλάστηση και με τις κορυφές να υψώνονται κατακόρυφα πάνω από τους καταρράκτες, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα που θυμίζει ζούγκλα κάποιου εξωτικού τροπικού προορισμού.

Με πληροφορίες από onparnassos.gr

Πηγή: kathimerini.gr