Ερχονται κέντρα αιμοληψίας εκτός νοσοκομείου

189

Η πρώτη στην Ελλάδα σταθερή αίθουσα αιμοληψιών σε χώρο που δεν βρίσκεται εντός νοσοκομείου και η οποία θα δέχεται εθελοντές αιμοδότες απογευματινές ώρες, «ανοίγει» την πόρτα της μεθαύριο Δευτέρα στο Αιγάλεω. Η αίθουσα, η οποία παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αιγάλεω στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), βρίσκεται στη λεωφόρο Θηβών 314, εντός του γηπέδου «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» –από το οποίο εμπνεύστηκε το μήνυμα του ΕΚΕΑ  «Σε όποια ομάδα και αν ανήκεις παίξε μπάλα στο Αιγάλεω»– διαθέτει επτά καρέκλες αιμοληψίας και θα είναι ανοιχτή καθημερινά – εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΚΕΑ κ. Χάρις Ματσούκα, η λειτουργία της αίθουσας στο Αιγάλεω εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να βγει η αιμοδοσία έξω από το νοσοκομείο και να αυξηθεί η δεξαμενή των εθελοντών αιμοδοτών. Να αποσυνδεθεί από το νοσοκομειακό περιβάλλον και τους αρνητικούς συνειρμούς που αυτό καλλιεργεί και να προσεγγιστούν οι αμιγώς εθελοντές αιμοδότες και οι οποίοι θα μπορούν σε ένα χώρο φιλικό με μουσική και τηλεόραση και σε ώρες που τους διευκολύνουν, να προσφέρουν αίμα. Τις μονάδες αίματος που θα συγκεντρώνονται θα τις επεξεργάζεται το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και θα διατίθενται αυτές και τα παράγωγά τους για τις ανάγκες των νοσοκομείων της Αττικής.

Στον σχεδιασμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας είναι η λειτουργία εντός του Ιανουαρίου άλλης μιας σταθερής αίθουσας αιμοδοσίας στους Αμπελοκήπους (πίσω από το νοσοκομείο Ελπίς), ενώ προωθείται και η λειτουργία αιθουσών στο Κέντρο της Αθήνας (οδός Σταδίου σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εργασίας), και στην Καλλιθέα. Στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάζονται και εξορμήσεις κινητών συνεργείων αιμοληψίας σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι οποίες θα οργανώνονται κεντρικά από το ΕΚΕΑ. Οι δύο αυτές δράσεις, που υλοποιούνται ως πρακτική στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αποσκοπούν στη συλλογή 700 μονάδων αίματος την ημέρα, ποσότητα που καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των νοσοκομείων της Αττικής. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, πέρυσι συλλέχθηκαν περίπου 560.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων το 31% προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον ασθενών που χρειάζονται αίμα, και το 63% από εθελοντές αιμοδότες. Από το 2011 και μετά το ποσοστό του αίματος που προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες αυξάνεται σταθερά (το 2010 η αναλογία συγγενών και εθελοντών ήταν περίπου 50%-50%, το 2015 το αίμα από εθελοντές ήταν το 55% του συλλεγόμενου στη χώρα και τώρα έχει φτάσει στο 63%).

Πηγή: kathimerini.gr