Επιστροφή του ΕΦΚΑ στα πλεονάσματα μετά το φετινό πισωγύρισμα

194

Του Δ. Κατσαγάνη

Πλεόνασμα 245 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το 2020, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr.

Φέτος αναμένεται πλεόνασμα μόλις 8 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 109 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 είχε επιτευχθεί πλεόνασμα 959 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς φέτος σημειώνεται μία αρνητική απόκλιση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ μεταξύ αρχικής εκτίμησης και πραγματοποίησης, μεταξύ της φετινής και περσινής χρονιάς φαίνεται μία μείωση του πλεονάσματος κατά σχεδόν 950 εκατ. ευρώ. Η διαφορά εκτιμάται ότι εν μέρει (δηλαδή κατά 200 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί το 2020.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020, ο οποίος κινείται στα πλαίσια της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του κράτους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για δύο  πολύ κρισιμους  κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι αναμένεται να αυξήσουν το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ο πρώτος σχεδιασμός αφορά την ευθυγράμμιση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ , ενώ ο δεύτερος αφορά στην εξόφληση των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Και δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του κράτους και του ΕΦΚΑ, το κόστος υλοποίησης των δύο προαναφερθέντων σχεδιασμών  καθώς το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στις κύριες συντάξεις οι οποίες “υπαγορεύονται” από το ΣτΕ δεν έχει ακόμα καν κατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα,  δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, “κατά το έτος 2020 σχεδιάζεται , σε ευθυγράμμιση και με τις συναφείς αποφάσεις του ΣτΕ, να υλοποιηθούν αλλαγές οι οποίες  θα οδηγήσουν”, μεταξύ άλλων, “στην αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας “του συστήματος κοινωνικής ασφάλιση.

Πάντως, η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την 4η αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας, προβλέπει πως “oι δημοσιονομικές επιπτώσεις της αντιμετώπισής” των αποφάσεων του ΣτΕ ” μπορεί να είναι ακόμη σημαντικές”. Ωστόσο, “οι αρχές  (σ.σ. η κυβέρνηση) έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την ενδεχόμενα πρόσθετα δημοσιονομικά έξοδα εντός του ανώτατου ορίου του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας για το 2020”.

Επίσης, στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνεται ρητά πως  “αντίστοιχος ανασχεδιασμός γίνεται στις ενέργειες εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κύριας σύνταξης. Το νέο σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης συντάξεων που ήδη εκκρεμούν”.

Πάντως, τόσο ο κρατικός προϋπολογισμός, όσο και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ προβλέπουν (χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν το κόστος των αποφάσεων του ΣτΕ και της εξόφλησης των εκκρεμών συντάξεων) προβλέπουν μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις, το 2020, κατά 150 εκατ. ευρώ ή 0,6%.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση των εσόδων από εισφορές κατά σχεδόν 490 εκατ. ευρώ ή 4,7%.

 Η αύξηση αυτή θα προέλθει βασικά από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου υπέρ της κύριας ασφάλισης των  υπαλλήλων (στο 13,3% από το 2020) κατά 315 εκατ. ευρώ και πολύ λιγότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Από την άλλη μεριά, η κρατική επιχορήγηση θα μειωθεί κατά αντίστοιχο περίπου ποσό (με την αύξηση των εσόδων από εισφορές), δηλαδή κατά 480 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε στη στήλη “Σχετικά Αρχεία” το σχέδιο προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ

Πηγή: capital.gr