Praxia Bank: Δραματική συρρίκνωση για να βρει αγοραστή

419

Της Νένας Μαλλιάρα

Σε δραματική μείωση προσωπικού, προκειμένου το σχήμα της Praxia να μπορέσει να πωληθεί κατόπιν δραστικής αναδιάρθρωσης, θα προχωρήσει η διοίκηση της Praxia Bank την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν στο προσωπικό των 220 εργαζομένων απολύσεις που θα φτάσουν και το 90% του ανθρώπινου δυναμικού. Για την προοπτική των απολύσεων, όχι όμως και για την έκτασή τους, το προσωπικό έχει προετοιμαστεί, καθώς η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Praxia Bank, Αναστασία Σακελλαρίου, έστειλε επιστολή στους εργαζόμενους με την οποία τους ενημερώνει ότι η Praxia Bank θα λειτουργεί με μια πολύ πιο λιτή δομή από τις 19 Δεκεμβρίου.

Στον ενάμιση χρόνο παρουσίας της και συνεχούς επένδυσης σε μια φιλόδοξη ανάπτυξη, η οποία όμως δεν συμβάδιζε με παραγωγή εργασιών, η Praxia Bank βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, καθώς ο βασικός μέτοχος δεν βρήκε τα απαραίτητα κεφάλαια για την ενίσχυση της Τράπεζας. Παράλληλα, η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτικών κεφαλαίων από τη σύμβουλο UBS, τον προηγούμενο Ιούλιο, δεν έφερε αποτέλεσμα, ενώ θολό είναι το τοπίο και αναφορικά με την αναζήτηση ενδιαφερόμενων αγοραστών που ξεκίνησε η UBS τον Νοέμβριο. Ο ίδιος ο Bod Diamond, ο οποίος είχε δεσμευτεί να επενδύσει στην Praxia Bank 200 εκατ. ευρώ, πέραν των αρχικών 70 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλλει στο ξεκίνημα της Τράπεζας, αδυνατεί να συνεχίσει ως βασικός μέτοχος την επένδυσή του στην Praxia Bank. Η δέσμευση για την καταβολή 200 εκατ. ευρώ μέσα στην πενταετία από το Atlas Capital Fund του Bob Diamond κατέληξε “ακάλυπτη επιταγή”, καθώς καμία από τις άλλες επενδύσεις του fund σε Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία δεν απέδωσε κέρδη επίσης.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την Praxia έχει επιδείξει η Viva, με προσφορά που φημολογείται στα 20 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον από δύο funds που προέρχονται από τον επενδυτικό κύκλο του Atlas Capital. Η προσέγγιση που έκανε η UBS στις τέσσερις συστημικές τράπεζες για εξαγορά της Praxia Bank δεν είχε αποτέλεσμα, ούτε και οι επαφές που είχε ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας με την Αttica Bank.

Τι είχε αποκαλύψει το Capital.gr

To αδιέξοδο για την περαιτέρω πορεία της Praxia Bank είχε αποκαλύψει το Capital.gr στις 30/11, αναφέροντας ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή και νέων κεφαλαίων, καθώς ο μέτοχός της, Bob Diamond του fund Atlas Capital, δεν προτίθεται να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Capital.gr, η Praxia βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή από τις αρχές του 2018, σε μια ongoing διαδικασία, φυσιολογική για μία start up τράπεζα. Ωστόσο, στο διάστημα της αναμονής του μετόχου να λάβει αποφάσεις για την τράπεζα, η τελευταία ξόδευε κεφάλαια για επέκταση και επενδύσεις, χωρίς ουσιαστικά να έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα εργασίες για να έχει έσοδα. Κατόπιν αυτού, πλέον η ανάγκη νέων κεφαλαίων είναι επιτακτική στο προσεχές διάστημα.

Την ανάγκη αυτή θα αναδείξει, όπως ανάφερε το ρεπορτάζ του Capital.gr, ο έλεγχος SREP που ολοκληρώνει στα μέσα Δεκεμβρίου η ΤτΕ για τις μη συστημικές τράπεζες. Ο έλεγχος, του οποίου το πόρισμα θα ανακοινωθεί στις τράπεζες στις αρχές Ιανουαρίου, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και πραγματοποιείται στις 7 συνεταιριστικές τράπεζες και στις Attica Bank, Praxia Bank και Optima Bank. Στις τράπεζες ζητείται να έχουν οπωσδήποτε έναν δείκτη κεφαλαίων περίπου 11% – 11,50% (ελάχιστος 8% συν κεφαλαιακά buffer) και συνιστώμενη κεφαλαιακή επάρκεια περίπου στο 14,50%. Για την επίτευξη της συνιστώμενης κεφαλαιακής επάρκειας, οι τράπεζες που δεν την έχουν θα κληθούν να παρουσιάσουν capital plan για τους τρόπους κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις για την Praxia έχουν πλέον χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020 και ο μέτοχός της θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προβεί στην πώληση της Praxia Bank ή αν θα δεχτεί αύξηση κεφαλαίου και είσοδο νέου επενδυτή, με την αραίωση (dilution) της δικής του συμμετοχής.

Το Atlas Capital fund αγόρασε την τραπεζική άδεια της Credicom την οποία μετονόμασε σε Praxia Bank, με full commitment σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο έχει κεφαλαιακές ανάγκες 250 – 300 εκατ. ευρώ. Την άνοιξη του 2018 η τράπεζα είχε συστηματικές επαφές με διεθνείς επενδυτές για την εξεύρεση κεφαλαίων, και τότε τρεις επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Praxia Bank. Όμως η Atlas αποφάσισε ότι θέλει να παραμείνει ο μοναδικός μέτοχος στην τράπεζα και να αξιολογήσει την κατάσταση το 2020, δεδομένου ότι για το 2019 η τράπεζα θα ήταν fully funded με κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι η έμφαση του business plan της Praxia Bank είχε δοθεί στη συγκέντρωση καταθέσεων μέσω των ψηφιακών καναλιών, κυρίως από ιδιώτες (80% έναντι συμβολής 20% από επιχειρήσεις). Οι καταθέσεις αυτές θα διοχετεύονταν σε επιχειρήσεις, συγκεκριμένα πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες. Μέχρι το 2022, ο στόχος του business plan προέβλεπε χορηγήσεις περί τα 3,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr