Κύκλωμα δουλεμπόρων σε Ελλάδα και Ιταλία

227

Κύκλωμα δουλεμπόρων με πλοκάμια σε Ελλάδα και Ιταλία εξάρθρωσε η Διεύθυνση Αλλοδαπών σε συνεργασία με την ιταλική Guardia di Finanza. Προηγήθηκαν μυστικές έρευνες διάρκειας σχεδόν ενός έτους που συντονίστηκαν από τη Eurojust και το γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας. Σε κοινή επιχείρηση που ολοκληρώθηκε χθες, συνελήφθησαν συνολικά 11 μέλη της οργάνωσης, 5 στην Ιταλία και 6 στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους και ο Σύρος φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος. Το ελληνικό παρακλάδι του κυκλώματος μετέφερε τους διακινούμενους από το κέντρο της Αθήνας σε παράκτιες περιοχές της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας. Από εκεί τους παραλάμβαναν Ιταλοί δουλέμποροι, που με μικρά σκάφη διέσχιζαν την Αδριατική. Κάθε διακινούμενος πλήρωνε από 5.000 έως 6.000 ευρώ στο κύκλωμα μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος Hawala. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol το θαλάσσιο ταξίδι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη ζωή των διακινούμενων, καθώς διαρκούσε 12 ώρες και γινόταν με μικρά σκάφη αναψυχής.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν στη διακίνηση τουλάχιστον 150 αλλοδαπών από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα προς τις ακτές του Λέτσε και του Οτράντο. Διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στους διακινούμενους ήταν και ανήλικοι ηλικίας 13 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κύκλωμα προμήθευε με πλαστά έγγραφα τους αλλοδαπούς, πετυχαίνοντας τη διακίνησή τους μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στη διακίνηση-εμπορία τουλάχιστον 150 πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων χωρών όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Τα κέρδη που αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζονται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ. Τη στιγμή της αστυνομικής επιχείρησης, στο σπίτι του Σύρου που φέρεται να διοικούσε το ελληνικό παρακλάδι του κυκλώματος βρέθηκαν 9 αλλοδαποί, που περίμεναν τη μεταφορά τους στην Ιταλία. Πρόκειται για 5 ενήλικες και 4 παιδιά. Στις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις (π.χ. αποκαλούσαν «nafar» τους υπό προώθηση μετανάστες).

Για τον συντονισμό της επιχείρησης δημιουργήθηκε κοινή ομάδα έρευνας (Joint Investigation Team – JIT), ενώ ενεργοποιήθηκε και η αρμόδια υπηρεσία δίωξης παράτυπης μετανάστευσης της Europol. Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών κ.ά. Παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.

Πηγή: kathimerini.gr