Πιέσεις για αύξηση των συντελεστών δόμησης

159

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει από το νέο έτος να αναθέτει την εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων με στόχο να μειωθεί ο χρόνος εκπόνησης στα δυόμισι χρόνια, με περιορισμό των σταδίων αξιολόγησης.

Την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε έξι έτη και την προώθηση νέας νομοθεσίας για τις κοινοτικές οδούς και την οριοθέτηση των οικισμών προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι ο σταδιακός περιορισμός της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές μέσω του καθορισμού χρήσεων γης για όλη την επικράτεια. Πάντως, το υπουργείο δέχεται πιέσεις για αύξηση των –ήδη πολύ υψηλών– συντελεστών δόμησης για τουριστικές επιχειρήσεις εκτός πόλεων και οικισμών.

Η νέα πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος στο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης οριοθετήθηκε από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Τοπικός Χωρικός Σχεδιασμός και Εκτός Σχεδίου Δόμησης» (διοργανώθηκε από την ΕΛΛΕΤ, το σπουδαστήριο πολεοδομικών ερευνών του ΕΜΠ και την Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας). Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει από το νέο έτος να αναθέτει την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και μάλιστα με επίβλεψη από ιδιώτες. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, είναι να μειωθεί ο χρόνος εκπόνησης στα 2,5 χρόνια, με περιορισμό των σταδίων αξιολόγησης. Ο κ. Οικονόμου, πάντως, παραδέχθηκε ευθέως ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται τολμηρές κινήσεις (όπως η κατάργηση των παρεκκλίσεων ή «παραθύρων» της νομοθεσίας όπως τα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα). «Καμία πολιτική δύναμη δεν έχει επιχειρήσει να καταργήσει την εκτός σχεδίου δόμηση – κι όσοι το προσπάθησαν, υποχώρησαν γρήγορα», ανέφερε. «Γιατί κανείς δεν τόλμησε να καταργήσει λ.χ. τις παρεκκλίσεις; Γιατί δεν είναι εφικτό από πλευράς οικονομικών και πολιτικών ισορροπιών».

Αντίθετα, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι το υπουργείο δέχεται πιέσεις: «Υπάρχουν διεκδικήσεις στην αντίθετη κατεύθυνση για αύξηση των συντελεστών δόμησης στην εκτός σχεδίου ανέφερε», χωρίς να κατονομάσει την προέλευση αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πιέσεις ασκούνται από φορείς του τουρισμού, που υποστηρίζουν ότι οι σημερινοί συντελεστές είναι υπερβολικά χαμηλοί (μια επιδίωξη βέβαια που δείχνει πόσο κενή περιεχομένου είναι η επιχειρηματολογία των φορέων του τουρισμού περί ανάγκης βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου). Τέλος, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ένα πρόβλημα συντονισμού ανάμεσα στα τοπικά χωρικά σχέδια και τις (ήδη υπό εκπόνηση) Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις περιοχές Natura, καθώς οι τελευταίες θα έχουν και πολεοδομικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του επίτιμου προέδρου του ΣτΕ Κώστα Μενουδάκου. Η κ. Σακελλαροπούλου υπέδειξε ότι οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση θεσπίστηκαν ως μεταβατικές διατάξεις: «Δε νοείται μεταβατικό στάδιο που να κρατάει 30 χρόνια», ανέφερε. Για τα αυθαίρετα, «πρέπει επιτέλους να γίνουν κατεδαφίσεις, ώστε να λειτουργήσει ένας συμβολισμός, να πάψει η αίσθηση ατιμωρησίας». Ο κ. Μενουδάκος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει καθολική αναστολή δόμησης στις περιοχές στις οποίες θα προκηρυχθεί η ανάθεση τοπικών χωρικών σχεδίων για όσο αυτή διαρκέσει, ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην επισήμανση του Γιάννη Μιχαήλ, αντιπροέδρου της Ελληνικής Εταιρείας, περί ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος από τη μαζική χωροθέτηση αιολικών πάρκων, ο κ. Οικονόμου ήταν αρνητικός. «Οι μελέτες δείχνουν ότι είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Κατά κανένα τρόπο δεν θα θέσουμε περιορισμούς στις ΑΠΕ. Μπορούμε όμως να βάλουμε όρους», ανέφερε. 

Πηγή: kathimerini.gr