Πέρασαν έναν χρόνο στην Ανταρκτική και είδαν τον εγκέφαλό τους να… συρρικνώνεται

243

Λίγοι μήνες στην πιο απομονωμένη γωνιά του κόσμου μπορεί να έχουν έναν τουλάχιστον ιδιαίτερο αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ομάδα επιστημόνων μελέτησε προσφάτως τους εγκεφάλους 8 ανθρώπων πριν και μετά τη 14μηνη παραμονή τους στον γερμανικό ερευνητικό σταθμό Neumayer III της Ανταρκτικής και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν πως όλοι τους είχαν χάσει ένα σημαντικό μέρος της οδοντωτής έλικας, μιας δομής του ιππόκαμπου που συνδέεται με τη χωρική αντίληψη και τη μνήμη.

Διέκριναν επίσης λιγότερη φαιά ουσία στον προμετωπιαίο φλοιό, το κατεξοχήν κέντρο της σκέψης και της προσωπικότητας. Οι αλλαγές που εντόπισαν έτειναν μάλιστα να παίζουν και ρόλο στη γνωστική τους αντίληψη, με μειωμένες επιδόσεις σε δοκιμασίες μνήμης και προσοχής.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη δεν έψαξε για την αιτία της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, οι ερευνητές υποθέτουν πως οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τις δύσκολες και μονότονες συνθήκες ζωής του Νότιου Πόλου, αλλά και την κοινωνική απομόνωση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Πηγή: Newsbeast