Στα νησιά 40.000 αιτούντες άσυλο

155

Στιγμιότυπο από το μεγάλο συλλαλητήριο, χθες, στη Λέσβο.

Εσπασαν το φράγμα των 40.000 οι αιτούντες άσυλο που παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις μεταφορές που πραγματοποιούνται στην ενδοχώρα. Οι αφίξεις συνεχίζονται καθημερινά παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Από την προηγούμενη Παρασκευή (6/12) έως και χθες αργά το απόγευμα 908 άτομα έφτασαν στα νησιά από την Τουρκία, ενώ αντίστοιχα 325 άτομα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα. Aπό τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 8 του ίδιου μήνα, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, 1.471 άνθρωποι έφτασαν στα νησιά, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι οι αφίξεις ήταν σχεδόν οι μισές, μόλις 757. Το 44% όσων φτάνουν πλέον στα νησιά προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, οι νησιώτες αντιδρούν έντονα στα κλειστά κέντρα που έχουν εξαγγελθεί ότι θα δημιουργηθούν. Οπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, η χωρητικότητά τους θα είναι 5.000-7.000 ατόμων, ωστόσο με βάση το πλήθος των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά πρόκειται για άκρως μετριοπαθή εκτίμηση.

Στη Δυτική Λέσβο νέκρωσε χθες η αγορά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο το οποίο είχε οργανωθεί από τον δήμο ενάντια στη νέα δομή φιλοξενίας κλειστού τύπου προσφύγων και μεταναστών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει επίσημα οριστεί η τοποθεσία της. Με τα οχήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου να έχουν καταλάβει από νωρίς συμβολικά τις εθνικές οδούς στο ύψος της διασταύρωσης της Αχλαδερής και του ΧΥΤΑ από την πλευρά του Μανταμάδου, η πλατεία της Καλλονής άρχισε να γεμίζει με κόσμο από όλα τα χωριά της Δυτικής Λέσβου λίγο πριν από τις 11 το πρωί. Παρόντες οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου, επιχειρηματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και μαθητές σχολείων του λεκανοπεδίου της Καλλονής που τελούσαν υπό κατάληψη, αλλά και η Ενωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, αφού παρέστη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τόνισε: «40.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι πλέον στα νησιά του Β. Αιγαίου, πάνω από μισοί από αυτούς στη Λέσβο. Ανθρωποι – εργαλεία στα χέρια αδίστακτων και στις δύο ακτές –Ασιατική και Ευρωπαϊκή– που για διαφορετικούς λόγους τους χρησιμοποιούν. […] Είναι λάθος να θεωρείς ότι ανοίγοντας νέες δομές –όταν δεν μπορείς να αποσυμφορήσεις έστω και κατ’ ελάχιστο– πως θα λύσεις το πρόβλημα. […] Καμία νέα δομή στο νησί, αποσυμφόρηση τώρα και έλεγχος των ΜΚΟ. Αυτή τη θέση καλούμαστε όλοι να υπερασπιστούμε πλέον, μέρα τη μέρα, όλοι μαζί, παραμερίζοντας ότι πιθανά μπορεί να μας χωρίζει». Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο οποίος αρχικά είχε εμφανιστεί να στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, ανέφερε ότι συμπαρατάσσεται με τις τοπικές κοινωνίες τονίζοντας ότι «οι διοικούντες βρίσκονται σε σύγχυση». «Δείξαμε την αλληλεγγύη ως λεσβιακός λαός και τώρα δυστυχώς μείναμε μόνοι μας. Ο Δήμος Μυτιλήνης φιλοξενεί 20.000 κόσμο με ό,τι συνεπάγεται αυτό στα θέματα υγείας και ασφάλειας. Οι αποφάσεις μας είναι σαφέστατες, δεν θα σταματήσουμε και θα κλιμακώσουμε ως το τέλος, και μιλάω και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου», επεσήμανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Στη Χίο η κινητοποίηση περιορίστηκε στις υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας που παρέμειναν κλειστές, ωστόσο οι κάτοικοι δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι προκειμένου να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία δομής στο 15ο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου Χίου – Βολισσού. Το σχετικό σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ωστόσο στο νησί αποτελεί κοινό μυστικό. Ακόμη και οι πλέον ψύχραιμοι εξηγούν ότι η κατάσταση στα νησιά έχει ξεπεράσει προ πολλού τις ανοχές και τις αντοχές όλων.

Πηγή: kathimerini.gr