Εθελοντική Ομάδα Δράσης: Απαγορεύτηκαν η προσφορά και η αλληλεγγύη; Κάποιος πρέπει να πάρει θέση!

406
Μη νομίζεις πως ξεχνώ ότι η ευγένεια του ανθρώπου είναι να δίνει. (Γιώργος Σεφέρης, Μέρες Β')

Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, κάθε φορά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κινήματα πολιτών, βλέπε π.χ. “Δεν πληρώνουμε” και “Χωρίς Μεσάζοντες”, για να προστατέψει τα συμφέροντα των ισχυρών, κατάφερε μέσα σε μια νύχτα να ψηφίσει νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα αυτών που τους επέβαλαν. Ας βρει λοιπόν και σήμερα τον τρόπο να προστατέψει την εθελοντική εργασία.

Εθελοντισμός σημαίνει προσφορά, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη. Εθελοντισμός σημαίνει δίνω, βοηθάω, μοιράζομαι χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα. Εθελοντισμός σημαίνει βλέπω τον άνθρωπο ως Άνθρωπο, χωρίς ταμπέλες και διακρίσεις που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία, τη φυλή, το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή, την οικονομική και κοινωνική θέση. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, βιοθεωρία, άποψη, πολιτική θέση.

Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, στην έδρα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, όλα τα παραπάνω γίνονται πράξη εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι δομές, όλες οι δράσεις, όλα τα πρότζεκτς που λαμβάνουν χώρα στηρίζονται στην αχρήματη συναλλαγή και διέπονται από τους κανόνες της εθελούσιας προσφοράς εργασίας. Σχολεία από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό επισκέπτονται τους χώρους, ενημερώνονται για τις δράσεις, συμμετέχουν και εξοικειώνονται με την κουλτούρα του εθελοντισμού.

Τον τελευταίο καιρό όμως πάνω από κάθε εθελοντική δράση πλανάται το… φάντασμα του ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον νόμο 4554/2018 (αρ. 5-8), στο πλαίσιο της πάταξης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, επιβάλλει πρόστιμα ακόμα και σε όσους παρέχουν εθελοντική εργασία, επειδή αυτή είναι αδήλωτη! Το παράδειγμα της Πολυτονικής Ορχήστρας Κατερίνης, στην οποία επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι υψηλό χρηματικό πρόστιμο, επειδή οι μουσικοί της, ενήλικες κι ανήλικοι, έπαιζαν μουσική χωρίς να πληρώνονται, έχει θορυβήσει όσους έχουν ως τρόπο ζωής να προσφέρουν χωρίς να αμείβονται.

  • Τι θα γίνει με τους εθελοντές του Χριστουγεννιάτικου Χωριού φέτος;
  • Κινδυνεύει η Εθελοντική Ομάδα να έχει την τύχη της Πολυτονικής Ορχήστρας; 
  • Μπορούν ανήλικοι μαθητές να δηλώσουν ότι θα βοηθήσουν ως εθελοντές στο φετινό Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου;

Πώς να εξηγήσεις στους 15χρονους μαθητές ενός γυμνασίου της πόλης μας, που σχεδιάζουν να βοηθήσουν στη λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, ότι δεν μπορούν να το κάνουν; Τη στιγμή μάλιστα που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας να προβάλλεται ο εθελοντισμός στους μαθητές ως έννοια και πράξη; Πώς να πεις στη μητέρα με τα 5 παιδιά, που κάθε χρόνο συμμετέχουν ως εθελοντές, ότι φέτος είναι αμφίβολο αν επιτρέπεται η συμμετοχή τους;

Σίγουρα διαπιστώνεται κενό νόμου, που αφορά την παροχή εθελοντικής εργασίας από ενήλικες κι ανήλικους εθελοντές.

Κάποιος πρέπει να πάρει θέση.

Ας απαντήσουν οι νομικοί της πόλης μας, ας προωθήσουν μια τροπολογία στη βουλή οι βουλευτές μας.

Η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, κάθε φορά που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κινήματα πολιτών, βλέπε “Δεν πληρώνουμε” και “Χωρίς Μεσάζοντες”, για να προστατέψει τα συμφέροντα των ισχυρών, κατάφερε μέσα σε μια νύχτα να ψηφίσει νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα αυτών που τους επέβαλαν. Ας βρει λοιπόν και σήμερα τον τρόπο να προστατέψει την εθελοντική εργασία.

Χθες ήταν η Πολυτονική Ορχήστρα και το Φεστιβάλ Ολύμπου, αύριο ίσως είναι η ΕΟΔΝΠ, μεθαύριο ένας άλλος πολιτιστικός σύλλογος.

Ζούμε στην εποχή της υποκρισίας: εγκλήματα παραγράφονται, χρέη χαρίζονται, ημέτεροι διορίζονται, κι εμείς διυλίζουμε τον κώνωπα, κυνηγώντας την αδήλωτη εθελοντική εργασία.

Πώς να εμφυσήσεις στα παιδιά την κουλτούρα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης −αυτά που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται απαραίτητα προσόντα στα βιογραφικά των νέων− όταν δημιουργείς κωλύματα στο ζητούμενο, στο αυτονόητο:  στην προσφορά και την αλληλεγγύη;

Εμείς δεν θέλουμε να αποτρέψουμε κανέναν που έχει διάθεση να προσφέρει. Δεν είναι δυνατόν να φοβάται κάποιος που θέλει να βοηθήσει. Παρακαλούμε όμως τους γονείς των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή της πόλης να προσέλθουν με τα παιδιά τους στον Καπνικό Σταθμό και, με την αστυνομική τους ταυτότητα, να υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση (όπως κάνουν και σε ανάλογες δράσεις του σχολείου), με την οποία θα δηλώνουν πως επιτρέπουν το παιδί τους να προσφέρει εθελοντική εργασία στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό τις ημέρες και ώρες που έχει δηλώσει στη φόρμα συμμετοχής της ιστοσελίδας www.otoposmou.gr.

Για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Η Συντονιστική Επιτροπή του Χριστουγεννιάτικου Χωριού