«Ελεύθερα και αβίαστα» η ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου

198

Με οξύτητα απάντησε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στους επικριτές της Εκκλησίας της Ελλάδος για την απόφασή της να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Βεβαίως, η στιγμή της απάντησης τη συνδέει με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου περί ευθύνης της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην τυχόν γεωπολιτική μεταβολή στην περιοχή. «Η ΔΙΣ δηλώνει υπευθύνως ότι οιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη, διατύπωση και αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα είναι άκαιρη, άκριτη, και προέρχεται εντελώς “εκ του πονηρού”», τόνισε ενδεικτικά η Σύνοδος.

Ειδικότερα, η ΔΙΣ μετά τη χθεσινή συνεδρίασή της σε γραπτή ανακοίνωση δήλωσε ότι «λαβούσα υπόψη της τα κατά καιρόν λεγόμενα, γραφόμενα, και διά των ηλεκτρονικών μέσων μεταφερόμενα περί του ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, επειδή απεδέχθη συνοδικώς την υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα είναι τυχόν υπεύθυνη για την οποιανδήποτε γεωπολιτική μεταβολή και για τα όποια προβλήματα μπορούν να ανακύψουν στην περιοχή μας, αναφέρει τα εξής:

• Η Εκκλησία της Ελλάδος ελεύθερα και αβίαστα και στο πλαίσιο της συνοδικότητός Της απεφάσισε την αποδοχή της υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η συγκεκριμένη Απόφασή Της βασίζεται απολύτως στην Κανονική και Εκκλησιαστική Παράδοση και δεν έχει οιανδήποτε σχέση με “εθνικισμούς” και άλλες “άνωθεν” παρεμβάσεις, όπως άκριτα και εντελώς αβίαστα διαδίδεται από κάποιους.

• Η αγία μας Εκκλησία σέβεται πλήρως και ουσιαστικώς την ελευθερία και την ευθύνη εκάστου ανθρώπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας, και το θρησκευτικό “πιστεύω” των πιστών όλων των Ομοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών, και εύχεται πάντοτε “υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”.

Τέλος, η ΔΙΣ δηλώνει υπευθύνως ότι οιαδήποτε άλλη αντίθετη άποψη, διατύπωση και αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα είναι άκαιρη, άκριτη, και προέρχεται εντελώς “εκ του πονηρού”».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος, μιλώντας σε ημερίδα την περασμένη Τρίτη, ανέφερε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος εγκλημάτησε και οι Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου εγκλημάτησαν όταν κατά την τελευταία Ιερά Σύνοδο αναγνώρισαν την παράνομη Ουκρανική Εκκλησία πρώτοι, πριν από τα Πατριαρχεία».

Πηγή: kathimerini.gr