Αυτοψία από τον Δήμαρχο Κατερίνης και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού

462

Κώστας Κουκοδήμος: «Στόχος μας η εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του βιολογικού προς όφελος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών»

 

Η εύρυθμη και άρτια διαχείριση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Κατερίνης τέθηκε στο επίκεντρο της επιτόπιας αυτοψίας που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αστέριος Μπουσνάκης, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο και τo μέλoς του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ Ευστάθιο Κεραμιδιώτη και Ασημίνα Πούλιου, αντίστοιχα, καθώς & από υπηρεσιακούς παράγοντες – επιστημονικούς συνεργάτες.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος επιθεώρησε την πρόοδο των παρεμβάσεων αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις του βιολογικού από την σφοδρή κακοκαιρία τον περασμένο Νοέμβριο και ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών.

«Δίνουμε προτεραιότητα στις υποδομές που αφορούν το περιβάλλον και την καθημερινότητα των κατοίκων, των φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού, καθώς και  των επισκεπτών της περιοχής μας και αυτό συνιστά δέσμευση» τόνισε ο Δήμαρχος, ενώ όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα διεξοδικά για το σύνολο των παραμέτρων λειτουργίας του βιολογικού και ζήτησα από όλους συντονισμό, δουλειά και επαγρύπνηση. Στόχος μας είναι να αποφευχθούν προβλήματα που προέκυπταν κατά  το παρελθόν στη λειτουργία του και να εξασφαλιστούν οι αδιάλειπτες, αποτελεσματικές υπηρεσίες του βιολογικού προς όφελος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον. Θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστωθούν παραβάσεις που αφορούν τις συνδέσεις και τη διαχείριση λυμάτων από επιχειρήσεις κ.ο.κ.».

Μείζονος σημασίας και άμεσης  προτεραιότητας η ορθή λειτουργία του βιολογικού

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αστέριος Μπουσνάκης σημείωσε από την πλευρά του: «Για τη νέα Δημοτική Αρχή η ορθή και με όλες τις προδιαγραφές λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και άμεσης  προτεραιότητας  τόσο για τη στοιχειώδη ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας, όσο και για την τουριστική εικόνα του Δήμου μας. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με τους φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες τουρισμού της περιοχής για να προχωρήσουμε σε ό, τι απαιτείται καθώς πιστεύουμε ότι εστιάζοντας σε υποδομές, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού θα συμβάλουμε καθοριστικά και στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας».

 

Η  εφαρμογή της μεθόδου της βιοενίσχυσης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Τέλος, στη διάρκεια της αυτοψίας έγινε συνάντηση εργασίας και παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο της Ε.Δ.Ι.Α.Σ. Μάριο Μπάιρα η εφαρμογή της μεθόδου της βιοενίσχυσης, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Πρόκειται για  έναν συνδυασμό της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, ο οποίος στηρίζεται στην ανάπτυξη και την εφαρμογή εξειδικευμένων μικροοργανισμών. Μία μέθοδος, η οποία επικεντρώνεται στη διεργασία ενεργοποιημένης ιλύος (λυματολάσπης) και συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του βιολογικού.