Οπως το «Ρομάντζο» το ’60

160

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της έρευνας Year In Search της Google, αναρωτήθηκα αν πράγματι ζω και εγώ σε αυτή τη χώρα: δεν γνωρίζω σχεδόν καμία από τις τηλεοπτικές εκπομπές που περιλαμβάνονται στη λίστα των πρώτων δέκα. Μια λίστα στην οποία καθρεφτίζεται η ένδεια της ελληνικής τηλεόρασης. Ριάλιτι, ελληνικές σειρές κλειστών χώρων κυρίως και κάπου εκεί τελειώνουν όλα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Ως προς τις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις, έχει κάτι χαριτωμένο αυτός ο συνδυασμός αβάσταχτης ελαφρότητας («Eurovision», «Αγριες μέλισσες», «Power of Love») με τις πρακτικές, χρηστικές λύσεις που αναζητεί ο πολίτης (Πού ψηφίζω, Ευρωεκλογές, Κτηματολόγιο, Επίδομα ενοικίου, Εκλογές). Και ας θυμηθούμε είκοσι χρόνια πριν τι πονοκέφαλος ήταν να βρεις ως πολίτης στοιχειώδεις απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από το Κτηματολόγιο, το επίδομα ενοικίου κ.τ.λ. Το Διαδίκτυο στηρίζει τον Ελληνα στη γραφειοκρατική ζούγκλα του Δημοσίου.

Ας μην έχουμε πάντως αυταπάτες: εάν υπήρχε Διαδίκτυο τη δεκαετία του ’60, οι περσόνες του «Φαντάζιο» και του «Ρομάντσου» ή του ραδιοφώνου θα φιγουράριζαν στις πρώτες θέσεις. Δεν μας λέει κάτι πολύ πρωτότυπο η έρευνα. Αυτό που ονομάζεται «μαζικό» ή «ευρύ κοινό», το εύπεπτο (ή και το αγοραίο) αποζητούσε πάντοτε.

Σήμερα βέβαια το Διαδίκτυο, και ιδίως τα κοινωνικά δίκτυα, καθιστούν τα πάντα πιο κραυγαλέα, πιο θορυβώδη. Το παρόν είναι πάντοτε αντιφατικό και προβληματικό, αλλά ας πάψουμε να εξωραΐζουμε το παρελθόν που και αυτό κάποτε ήταν ένα αντιφατικό και προβληματικό παρόν.

Τέλος, ως προς τη λίστα με τις προσωπικότητες, αν δεν είχε διαπρέψει στο τένις ο Τσιτσιπάς, ο Sin Boy θα ήταν πρώτος με αυτά τα άθλια, κακόηχα, απερίγραπτα τραγούδια του.

Πάντως στην αρχή, οφείλω να ομολογήσω, χαζεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, σάστισα: δεν υπάρχει καθόλου πορνό. Δε μπορεί, είπα, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι Ελληνες δεν παρακολουθούν πορνό στο Διαδίκτυο. Αλλά υπάρχει εξήγηση: δεν συμπεριλήφθηκε η αναζήτηση ιστοσελίδων στην έρευνα. Αν είχαν συμπεριληφθεί ιστοσελίδες δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε τι θα ερχόταν πρώτο. Και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr