Γ. Ζαββός: Το σχέδιο “Ηρακλής” είναι για τον Έλληνα πολίτη

207

“Το σχέδιο Ηρακλής είναι για τον Έλληνα πολίτη. Εκείνον που γονάτισε έχοντας στερέψει από ρευστότητα”, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός. Παράλληλα είπε πως δεν πωλούνται δάνεια, αλλά το ομόλογο που έχει εχέγγυα δάνεια. “Γιατί ακούγεται ότι θα βγει κόσμος στον δρόμο”, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τις θετικές επιπτώσεις ανέφερε ότι με το σχέδιο “Ηρακλής” οι τράπεζες απαλλαγμένες από το μεγάλο βάρος μπορούν να ξαναστείλουν τον πολίτη και τον μικρομεσαίο στην αγορά να αντλήσει κεφάλαια και να προχωρήσει.

Το νομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν επιφύλαξη για να τοποθετηθούν αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια. Κατά τάχθηκε ευθέως ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 αποχώρησε καταγγέλλοντας το σχέδιο.

Ο κ. Ζαββός ξεκαθάρισε ότι η τιτλοποίηση των δανείων δεν αφορά funds, ενώ είπε πως οι servicers θα επιτηρούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ανέφερε πως θα ισχύσει το υπάρχων νομικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών αλλά και ο Κώδικας της ΤτΕ για τους δανειολήπτες. Επίσης τόνισε ότι η εν λόγω τιτλοποίηση δεν θα έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν δίνει το δικαίωμα στους δανειολήπτες να αγοράσουν το δάνειό τους πριν από την τιτλοποίηση.

Μ. Ντ.

Πηγή: capital.gr