Ενα βιβλίο καίριας σημασίας για το σύγχρονο ελληνικό κράτος

673

Στο κατάμεστο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου «Φάσεις και αντιφάσεις του Ελληνικού Κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001» (εκδ. Εστία). Αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, γραμματέας σύνταξης της Νέας Εστίας και τακτικός αρθρογράφος της «Κ», ο πανεπιστημιακός επέλεξε να εστιάσει το συγγραφικό του πόνημα στο κράτος, το οποίο σήμερα συνδέεται με τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και είναι συνώνυμο της στασιμότητας και της αναβλητικότητας. Πέρα, όμως, από αυτή την επιφανειακή προσέγγιση, την οποία μοιράζονται πολλοί συμπατριώτες μας, υπάρχουν πολλές άλλες υποφωτισμένες πτυχές, οι οποίες δύνανται να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε. Ομιλητές στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Κωνσταντίνα Μπότσιου και ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ Παναγής Παναγιωτόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος.


Ο Δημήτρης Κούρκουλας με τη Μαριαλένα Σπυροπούλου.

Ο τελευταίος ξεκίνησε τη συζήτηση με το καίριο ερώτημα: Κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τη στιγμή που πληρώνει το βαρύ οικονομικό κόστος της κρίσης; Δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε; Η Κωνσταντίνα Μπότσιου τόνισε ότι ο συγγραφέας δεν ηθικολογεί, αλλά ούτε δίνει συγχωροχάρτι. Το βιβλίο αποτυπώνει μια αισιόδοξη ματιά στην Ιστορία, διότι όντως το κράτος καταγράφει μέσα στον χρόνο εντυπωσιακή πρόοδο και αντοχή στις κρίσεις. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι παρατηρήσεις του Παναγή Παναγιωτόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι το βιβλίο είναι «αιρετικό» και θέτει τα πράγματα σε νέα προοπτική. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθέτησε το σύγγραμμα στα πιο σημαντικά που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια για το θέμα, θεωρώντας το καινοτόμο, καθώς αναφέρεται στη δημόσια διοίκηση, έναν τομέα επιβαρυμένο, από τον οποίο η κοινωνία περιμένει τα πάντα. «Ο γλαφυρός λόγος του Δ. Π. Σωτηρόπουλου τροφοδοτεί τον στοχαστικό πανηγυρισμό των 200 ετών του κράτους και οφείλουμε να τον συγχαρούμε γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή. Παρευρέθησαν άνθρωποι από τους χώρους της πολιτικής, του πανεπιστημίου, των γραμμάτων, των τεχνών, της δημοσιογραφίας και πλήθος άλλοι που παρακολουθούν τις συχνές και ενδιαφέρουσες δημόσιες παρεμβάσεις του συγγραφέα. Μεταξύ αυτών, οι Ακης Σκέρτσος, Μαρία Χούκλη, Απόστολος Δοξιάδης, Βάσω Κιντή, Γιώργος Βερνίκος, Αλέξης Πανσέληνος, Παντελής Βιρβιδάκης, Δημήτρης Δημητράκος, Λεωνίδας Καστανάς, Δημήτρης Κούρκουλας, Γιάννης Αδαμάκος, Τατιάνα Σπινάρη κ.ά. Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο συγγραφέας στους ομιλητές και σε φίλους.

Πηγή: kathimerini.gr