Η κατάκτηση του Euro το 2004

248

Με Γερμανό προπονητή στο τιμόνι της, τον πολύπειρο Οτο Ρεχάγκελ, η Εθνική κέρδισε επάξια την πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία. Οταν έδωσε τον πρώτο της αγώνα στη φάση των ομίλων, με αντίπαλο την πανίσχυρη Πορτογαλία, ελάχιστοι πίστευαν ότι η νίκη θα είχε γαλανόλευκο χρώμα. Κι όμως. Στον φωτεινό πίνακα του γηπέδου γράφτηκε το αποτέλεσμα: Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2. Ο Καραγκούνης και ο Μπασινάς χρίστηκαν σκόρερ και έκαναν τους Ελληνες φιλάθλους να πανηγυρίσουν.

Ηταν η αρχή μιας απρόσμενης στο ξεκίνημά της πορείας που κράτησε είκοσι δύο μέρες. Ακολούθησαν η ισοπαλία με την Ισπανία και η ήττα από τη Ρωσία, η οποία όμως δεν είχε κόστος. Στα προημιτελικά αντίπαλος της Εθνικής βρέθηκε η Γαλλία του «μάγου» Ζινεντίν Ζιντάν. Εδώ η ιστορία γράφτηκε από μια σέντρα του Ζαγοράκη και μια κεφαλιά του Χαριστέα, που έγραψε το Γαλλία – Ελλάδα 0-1. Ο δρόμος προς τον ημιτελικό είχε ανοίξει.

Επόμενος σταθμός το Πόρτο και ο επόμενος αντίπαλος –στον ημιτελικό– η Τσεχία. Αντίπαλος σκληρός και δυνατός, που πίεσε πολύ την ελληνική ομάδα. Ο αγώνας «πήγε» στην παράταση. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της, έπειτα από κόρνερ του Τσιάρτα, ο Τραϊανός Δέλλας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Τσέχων. Ηταν το 1-0. Τελικό αποτέλεσμα, διότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς, όποια ομάδα πετύχαινε πρώτη γκολ στην παράταση ήταν και η νικήτρια.


«Και το πλήθος ήταν μεγάλο και η χαρά ασυγκράτητη. Πιο πολύ όμως ήταν το ξέσπασμα ενός λαού. […] Σαν κάποιος να έδωσε το σύνθημα της μεγάλης γιορτής».

«Μπράβο παιδιά! Η Εθνική μας πέτυχε το θαύμα», έγραφε το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» την επομένη.

Ακολουθούσε, εντούτοις, μεγαλύτερο θαύμα, στις 4 Ιουλίου· στον τελικό, όπου η Ελλάδα αντιμετώπιζε την οικοδέσποινα Πορτογαλία στο στάδιο Ντα Λουζ της Λισσαβώνας. Ηταν το 56ο λεπτό του αγώνα όταν ο Μπασινάς εκτέλεσε ένα ακόμη κόρνερ. Αυτή τη φορά ήταν ο Αγγελος Χαριστέας εκείνος που βρέθηκε στην κατάλληλη θέση και με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Το γκολ του ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ελληνική εθνική ομάδα το τρόπαιο.

Η επιστροφή των παικτών και του προπονητικού τιμ ήταν αποθεωτική. Το Καλλιμάρμαρο πλημμύρισε από κόσμο στη φιέστα που οργανώθηκε για να τιμηθούν οι Ελληνες παίκτες και ο Ρεχάγκελ.

Πηγή: kathimerini.gr