Ένθερμοι οι ξένοι επενδυτές για τον τραπεζικό Ηρακλή

189

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Θετική ανταπόκριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα έχει το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο στοχεύει στη μείωση των NPLs.

Το σήμα αποδοχής του σχεδίου Ηρακλής, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας, έδωσε από το βήμα του Capital Link Forum, ο Jay Collins, vice chairman of Investment Bank of Citi. Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross ανέφερε: “η ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα. Ο νόμος θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος αυτό και έτσι θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν προσφέροντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία”.

Το θετικό κλίμα καταγράφηκε και στα διάφορα πάνελ του Capital Link Forum, αλλά και στις διαβουλεύσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών, κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Το μήνυμα από αυτές τις συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ανέφεραν στο Capital.gr κυβερνητικά στελέχη. “Ο Ηρακλής αποτελεί πλέον το πρόσημο βάσει του οποίου η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων μέσω των οποίων απευθύνεται για άντληση κεφαλαίων στη διεθνή επενδυτική κοινότητα”, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Οι επαφές στη Νέα Υόρκη και το σχέδιο Ηρακλής

Από τις επαφές των Ελλήνων αξιωματούχων με ξένους θεσμικούς επενδυτές, κυβερνητικούς παράγοντες και επιχειρηματίας, προέκυψε έντονο ενδιαφέρον για το σχέδιο Ηρακλής.

Και αυτό διότι το σχέδιο, το οποίο έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την Τράπεζα της Ελλάδας, τα πιστωτικά ιδρύματα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τόσο των τραπεζών όσο και των επενδυτών, ανέφεραν στο Capital πηγές της αγοράς.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των διαχειριστών του SPV, μέσω ενός συστήματος κινήτρων και κυρώσεων. Ο δεύτερος βασικός στόχος είναι να υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του Ηρακλή, μέσα από βάσεις δεδομένων που θα επιτρέψουν στον επενδυτή να κάνει την επιλογή που ταιριάζει στο προφίλ του.

Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ που θα δώσει ώθηση στην οικονομία, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα με μια δέσμη μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και στον πτωχευτικό κώδικα.

Πλάνο το οποίο συνδέεται με τον στόχο που έχει τεθεί η Ελλάδα να γίνει το χρηματοοικονομικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαβός από το βήμα του Capital Link Forum.

Πηγή: capital.gr