10 Δεκεμβρίου : Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

418

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου λόγω της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία θεωρείται και η σημαντικότερη διακήρυξη που αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Η συγκεκριμένη Οικουμενική Διακήρυξη υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, αλλά η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεσμοθετήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1950 από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2019

Το θέμα για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το εξής: Youth Standing Up for Human Rights (Οι νέοι προασπίζονται τα δικαιώματά τους). Οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκαν οι νέοι, σύμφωνα με το επίσημο site του Ο.Η.Ε. για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ποικίλουν.

Αρχικά, είναι απαραίτητη η συμμετοχή των νέων στην λήψη των αποφάσεων προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη που αφορά όλους. Επιπλέον, οι νέοι είναι αυτοί που μπορούν να παίξουν σημαντικό και ίσως τον σημαντικότερο ρόλο προς την θετική αλλαγή. Αυτοί άλλωστε καθοδηγούν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Ακόμη, εμψυχώνοντας τους νέους προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τα οφέλη είναι συνολικά.

Τέλος, οι νέοι συνδέονται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του πλανήτη, καθώς αποτελούν το μέλλον του. Έτσι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που έθεσε ο Ο.Η.Ε. το 2015 προκειμένου να έχουν επιτευχθεί ιδανικά στο σύνολό τους μέχρι το 2020.

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γυναίκες

Στις 25 Νοεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας των γυναικών και τότε, με αφορμή αυτή την ημέρα σηματοδοτήθηκε η έναρξη πολλών δράσεων σχετικών με την βία κατά των γυναικών. Το σύνολο των δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας των γυναικών τελειώνει σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, που είναι Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι γυναίκες αποτελούν μέρος της κοινωνίας και η συστηματική βία που ασκείται σε αυτές συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους βάσει της Οικουμενικής Διακήρυξης. Επομένως, όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας υπάρχει αφιέρωμα για τις γυναίκες που επηρέασαν την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους ήταν η Eleanor Roosevelt, η Ινδή Hansa Meta, που ήταν η μόνη γυναίκα που συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η διπλωμάτης και φεμινίστρια Minerva Bernadino από την Δομινικανή Δημοκρατία.

Κλείνοντας…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να σταθεί αφορμή, ώστε να αφουγκραστούμε τον κόσμο τριγύρω μας και τα καίρια ζητήματα που τον ταλανίζουν και να δράσουμε στον βαθμό που είναι εφικτό για τον καθένα. Και η δράση φυσικά αφορά κυρίως τους νέους, οι οποίοι φέτος έχουν και την τιμητική τους!