Διδώ: Η προδομένη πριγκίπισσα που έδωσε το όνομά της στην νέα κακοκαιρία

357

Διδώ» ονομάζεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει τα επόμενα 24ωρα τη χώρα. Θα αρχίσει να επηρεάζει την Ελλάδα από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας και από τα νότια.

Τα φαινόμενα που θα συνοδεύουν τη «Διδώ» κατά το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι.

Ποια είναι όμως η Διδώ, η πριγκίπισσα της ελληνικής μυθολογίας που έδωσε το όνομά της στην νέα κακοκαιρία που πλησιάζει στην χώρα μας;

Διδώ: Η γενναία πριγκίπισσα

Μία από τις πιο «διάσημες εγκαταλελειμμένες» γυναίκες στην αρχαία μυθολογία ήταν η Διδώ, βασίλισσα της Καρχηδόνας.

Σύμφωνα με τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο, ο Αινείας που είχε λάβει μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο, στο πλευρό των Τρώων και μάλιστα υπήρξε ο γενναιότερος σύμμαχός τους μετά τον Έκτορα, φεύγει μετά την πτώση της Τροίας και αρχίζει την αναζήτηση της Ρώμης.

Όταν ο Αινείας βρήκε προσωρινά καταφύγιο στην Καρχηδόνα, η θέα Αφροδίτη και μητέρα του, ανάγκασε την βασίλισσα να τον ερωτευτεί.

Μαγεμένη από τον γοητευτικό ξένο, η Διδώ του παρείχε την προστασία που αναζητούσε.

Μία μέρα που είχαν βγει οι δυο τους για κυνήγι ξέσπασε μια καταιγίδα και αναγκάστηκαν να μπουν σε μια σπηλιά, όπου και ολοκλήρωσαν τον έρωτά τους.

Ο Αινείας και η Διδώ στη σπηλιά. Εικόνα σε χειρόγραφο του 5ου αιώνα π. Χ που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού….

Η Διδώ εξέλαβε το γεγονός αυτό ως υπόσχεση γάμου. ‘Ομως ο Αινείας δεν σκόπευε να αλλάξει τα σχέδιά του.

Όταν ο Δίας του έδωσε εντολή να φύγει για να ιδρύσει πόλη στην Ιταλία, ο Αινείας άρχισε τις προετοιμασίες κρυφά.

Η Διδώ κατάλαβε τις προθέσεις του Αινεία και ράγισε η καρδιά της. Τον καταράστηκε και υποσχέθηκε ότι ακόμα και οι απόγονοί τους θα συνεχίσουν τη βεντέτα προκαλώντας πολέμους μεταξύ Ρώμης και Καρχηδόνας. Έγιναν τον 3ο και 2ο αιώνα π. Χ .

Και ενώ ζητά να κάψουν στην πυρά τα πράγματα του Αινεία, το ξίφος και ό,τι άλλο της θύμιζε την απιστία, πέφτει και η ίδια στη φωτιά προκαλώντας έκπληξη στους υπηκόους της.

Πριν να αυτοκτονήσει η Διδώ είπε: «Δεν έχω καμία ελπίδα να συγκινηθείς από την έκκλησή μου, αφού οι θεοί είναι ήδη εναντίον μου. Αφού όμως έχω θυσιάσει την υπόληψή μου, το κορμί και το μυαλό μου , δεν θα χάσω τίποτα να προσπαθήσω πάλι. Είσαι ακόμα αποφασισμένος να εγκαταλείψεις την καημένη τη Διδώ; Οι άνεμοι θα πάρουν μακριά και το πλοίο σου και την υπόσχεσή σου; » (Οβίδιος , Ηρωίδες VII.3-9)

Πριν συναντήσει τον Αινεία, η Διδώ ήταν χήρα και η πόλη της ήταν υπό την απειλή ενός άλλου επίδοξου μνηστήρα. Ένας γάμος με τον Αινεία θα τερμάτιζε τα προβλήματά της. Όταν ο Αινείας την εγκατέλειψε η Διδώ απελπίστηκε, όπως λέει και η επιτύμβια επιγραφή.

«Ο Αινείας ευθύνεται για τον θάνατό μου. Αυτός όπλισε τα χέρια της Διδούς που έβαλε τέλος στη ζωή της». Η μυθική πριγκίπισσα έδωσε το όνομά της σε έναν μεγάλο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε το 1879 και η ιστορία της ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς.

Πηγή: in.gr