ΑΕΙ: σε εφαρμογή το νέο σύστημα χρηματοδότησης

356

Αμ’ έπος αμ’ έργον, για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξήγγειλε το νέο σύστημα χρηματοδότησης, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένους δείκτες, την περασμένη Τρίτη και άρχισε να το εφαρμόζει από χθες Παρασκευή. Βάσει του νέου συστήματος θα κατανεμηθεί το κονδύλι της έκτακτης χρηματοδότησης προς τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως έστειλε αίτημα προς τις ηγεσίες των πανεπιστημίων ώστε το συντομότερο να στείλουν στο υπουργείο συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τους αριθμούς των εγγεγραμμένων φοιτητών, των ενεργών φοιτητών, καθώς και των μεταπτυχιακών φοιτητών, των υποψηφίων διδακτόρων και των μεταδιδακτόρων.

Τα στοιχεία θα αποτελέσουν τους δείκτες βάσει των οποίων θα κατανεμηθεί στα ιδρύματα το κονδύλι της έκτακτης χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία, την περασμένη εβδομάδα, Σύνοδο Πρυτάνεων η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 7 εκατομμυρίων ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019 με δυνατότητα μεταφοράς στο επόμενο οικονομικό έτος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, με την απόφαση αυτή η κ. Κεραμέως επιδιώκει να στείλει και πολιτικό μήνυμα υπέρ της αξιολόγησης και τεκμηριωμένης κατανομής των κονδυλίων.

Το ΕΚΠΑ για τη βία

Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών σε απόφασή της ανέφερε ότι «συγκρουσιακό κλίμα και άσκηση βίας δεν έχουν θέση στα ΑΕΙ. Η εκπαιδευτική κοινότητα στηρίζει τη δράση και τη λειτουργία της στον διάλογο και στον αλληλοσεβασμό και καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βίας και αυθαιρεσίας. Η Σύγκλητος καλεί όλους να δείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και έχει ανάγκη από ηρεμία, τήρηση των δημοκρατικών κανόνων λειτουργίας, όραμα, σοβαρή δουλειά και συναινέσεις. Τα παραπάνω εξασφαλίζονται μέσα από την ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων και την καλή προαίρεση. Η άσκηση οιασδήποτε μορφής βίας, η επίδειξη αυθαιρεσίας και η αντιδημοκρατική συμπεριφορά υπονομεύουν την ίδια την ιδέα του δημόσιου πανεπιστημίου».

Πηγή: kathimerini.gr