Επανεκκίνηση για το Πράσινο Ταμείο

226

Οι «λαχανόκηποι», έκταση 9,5 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος, αποκτήθηκαν με πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Η πλατεία Παπαφλέσσα βρίσκεται κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Περισσό, δίπλα στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου/Λυκείου Νέας Ιωνίας. Καθώς είναι από χρόνια «διαμορφωμένη», με ψηλά δέντρα, παρτέρια και παγκάκια, δύσκολα κανείς θα φανταζόταν ότι δεν ανήκει στον δήμο, αλλά ότι η τύχη της παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Το ίδιο ίσχυε για τον λόφο Παιδιού στο Γαλάτσι, δίπλα στην Γκράβα, που είχε δεσμευθεί από το 1985 αλλά δεν είχε απαλλοτριωθεί. Οι δύο χώροι πρασίνου, μαζί με 20 ακόμη, ήταν οι πρώτοι που απαλλοτριώθηκαν με πόρους του Πράσινου Ταμείου το 2013.

Η χρηματοδότηση της απόκτησης κοινόχρηστων χώρων, ως μέσο εξισορρόπησης της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλείται από την αυθαίρετη δόμηση, ήταν ίσως η σημαντικότερη αποστολή του Πράσινου Ταμείου την εποχή που ιδρύθηκε. Στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων υπάρχουν εκατοντάδες οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί μέσω των γενικών πολεοδομικών σχεδίων ως κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς ωστόσο να έχουν απαλλοτριωθεί.

Η εξασφάλισή τους είναι θεμελιώδους σημασίας, ιδίως σε πυκνοδομημένες περιοχές όπου οι χώροι αυτοί αποτελούν τη μοναδική διέξοδο πρασίνου.

Ομως, στην πορεία το Πράσινο Ταμείο κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της υποχρηματοδότησης των δήμων, χάνοντας την αρχική του στόχευση (αφού κάθε έργο που οι δήμοι ζητούσαν να χρηματοδοτηθεί βαφτιζόταν «πράσινο»). Ετσι, στα 8 χρόνια λειτουργίας του αποκτήθηκαν μόλις 46 κοινόχρηστοι χώροι (δηλαδή ακόμη 24 μετά εκείνη την πρώτη μεγάλη «φουρνιά»), με συνολικό προϋπολογισμό 45,39 εκατ. ευρώ.

Χθες το Πράσινο Ταμείο ανακοίνωσε την «επανέναρξη» του προγράμματος απόκτησης ελεύθερων χώρων, καλώντας τους δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους. «Θα διαθέσουμε 15 εκατ. ευρώ, συν 15 εκατ. ευρώ που έχουμε ως υπόλοιπο από την προηγούμενη χρονιά, για τους δήμους που έχουν ώριμες προτάσεις», λέει ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Στάθης Σταθόπουλος. «Το πρόγραμμα αφορά μόνο κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και όχι κοινωφελείς χώρους, δρόμους, πεζοδρόμια και άλλες υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις».

Πάντως, ένα από τα βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων είναι η συμμετοχή των παρόδιων ιδιοκτητών, αυτών των οποίων οι ιδιοκτησίες «βλέπουν» στον κοινόχρηστο χώρο. Αιτία, η αδυναμία των ιδιοκτητών να αντεπεξέλθουν, καθώς το ποσό της συμμετοχής τους μπορεί ανάλογα με την περιοχή να είναι ιδιαίτερα υψηλό. «Γνωρίζουμε το θέμα και συζητάμε με τους νομικούς μας το ενδεχόμενο να προτείνουμε στο υπουργείο νομοθετική ρύθμιση», καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος.

Να σημειωθεί ότι από τους 46 κοινόχρηστους χώρους που έχουν αποκτηθεί από το Ταμείο, οι 23 βρίσκονται στην Αττική.

Το μεγαλύτερο ποσό διατέθηκε στον Δήμο Αθηναίων: 7,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση χώρου στον Ελαιώνα (μια απόφαση που δέχθηκε κριτική λόγω του πλήθους των αναγκών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές) και 3,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ακολουθούν το Περιστέρι (4,8 εκατ. ευρώ), που απέκτησε χώρο στη συμβολή των οδών Λάρνακος και Αναπαύσεως, το Χαλάνδρι (2,6 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση της πλατείας Κιοσέ, η Καλλιθέα (2,2 εκατ. ευρώ) για χώρο στη συμβολή των οδών Δόξης και Λαμπράκη στον λόφο Σικελίας, η Πάτρα (2,1 εκατ. ευρώ) για χώρο στην περιοχή Ρομάντζα και η Νέα Ιωνία Αττικής (1,5 εκατ. ευρώ για χώρο στην περιοχή Ανθρακωρυχεία και 1,4 εκατ. ευρώ για την πλατεία Παπαφλέσσα).

Επιθεωρητές β΄ κατηγορίας

Οι «φτωχοί συγγενείς» των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών θα παραμείνουν, ως φαίνεται, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η πιο «μάχιμη» υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Με ρύθμιση στο φορολογικό σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή, καταργείται το ελεγκτικό επίδομα που θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο… πριν να προλάβουν οι λιγοστοί υπάλληλοι της υπηρεσίας να το εισπράξουν έστω και μία φορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι με ρύθμιση στο ίδιο νομοθέτημα προβλέπεται η καταβολή αντίστοιχου επιδόματος στους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος απαρτίζεται από περίπου 70 άτομα και είναι χωρισμένο στα δύο (Βορείου και Νοτίου Ελλάδας), καλύπτοντας τέσσερις νευραλγικούς τομείς: περιβάλλον, δόμηση, ενέργεια και μεταλλεία. Η θέσπιση επιδόματος θα λειτουργούσε ως κίνητρο υπέρ της προσέλκυσης δημοσίων υπαλλήλων στην υπηρεσία, η οποία «έμεινε εκτός» πέρυσι και από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

Πηγή: kathimerini.gr