ΤτΕ: Θετικό πιστωτικό γεγονός για τις ελληνικές τράπεζες ο “Ηρακλής”

201

Της Νένας Μαλλιάρα

Υπερπολλαπλάσιος (39,2%) του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (3%) και αυτού των άμεσα εποπτευόμενων από την ΕΚΤ πιστωτικών ιδρυμάτων (3,6%), παραμένει ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, με την αποτελεσματική διαχείρισή τους να αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες. 

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία του Σχήματος Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού (Hellenic Asset Protection Scheme – HAPS) αποτελεί ένα θετικό πιστωτικό γεγονός για τις τράπεζες της χώρας, καθώς θα τις βοηθήσει να επιταχύνουν τη μείωση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που επιβαρύνουν τα κεφάλαιά τους και την ικανότητα δανεισμού. Εν τέλει, η βελτίωση στη δανειοδοτική τους ικανότητα θα συντελέσει και στη βελτίωση της αποδοτικότητας, αν και η εφαρμογή του APS αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια την περίοδο 2020-2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών αξιολόγησης.

Τα παραπάνω αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Δεκέμβριος 2019) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ελλάδα ανέρχεται σε 47,1% και διαμορφώνεται σε υψηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο μέσο δείκτη στην ΕΕ32 (44,9%). Ωστόσο, υπολείπεται άλλων χωρών – μελών με μικρότερο δείκτη ΜΕΔ (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία). 

Κατά 6,4 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα ΜΕΔ μέσα στο α΄ εξάμηνο 2019

Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2019 η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώθηκε. Η υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα στο τέλος του εξαμήνου το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ να διαμορφωθεί σε 75,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 7,9% ή 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2018 (81,8 δισ. ευρώ) με στοιχεία εντός ισολογισμού. Η συνολική μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους, που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016, έφθασε το 30% ή 31,8 δισ. ευρώ. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2019 ανήλθε σε 43,6%, έναντι 45,4% στο τέλος του 2018 κατατάσσοντας τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Η μείωση του λόγου προέρχεται κυρίως από τη μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ (7,9%), η οποία ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τη μείωση του συνόλου των τραπεζικών πιστώσεων κατά τη διάρκεια του έτους (4,0%).

Εντούτοις, η σταδιακή μείωση των ΜΕΔ οφείλεται κυρίως σε μη οργανικές ενέργειες (διαγραφές ύψους 2,1 δισ. ευρώ και πωλήσεις ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που σωρευτικά διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου 2019), ενώ συνεχίστηκε η καθαρή εισροή νέων ΜΕΔ, κυρίως λόγω αθέτησης υποχρεώσεων από πιστούχους με ρύθμιση οφειλής.

Επισημαίνεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, με τη νέα επιχειρησιακή στοχοθεσία την οποίαυ πέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism) στο τέλος Μαρτίου του 2019, στοχεύουν σε επίπεδα δείκτη ΜΕΔ ως προς το σύνολο των δανείων κάτω του 20% το 2021.

Πηγή: capital.gr