Θ. Δουζόγλου: Ο…μυστηριώδης επενδυτής από τη Βενεζουέλα αποκαλύφθηκε

363

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Το…μυστήριο που περιβάλλει τα τελευταία χρόνια τον επενδυτή από τη Βενεζουέλα Θεόδωρο Δουζόγλου επιχείρησε να διαλύσει, χθες, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο Λαυρέντης Αλβέρτης, δικηγόρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δουζόγλου. Ο Δουζόγλου έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός τα τελευταία χρόνια, ιδίως ύστερα από την αγορά το 2015, μέσω πλειστηριασμού του ξενοδοχείου Πεντελικόν. Αλλά και από την αγορά του κτηρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου στην Αθήνα και του ξενοδοχείου Λητώ στην Μύκονο.

Ωστόσο, η μη αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων, σε συνδυασμό με την επιλογή του Δουζόγλου να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχαν δημιουργήσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τον ίδιο, έχοντας τροφοδοτήσει εικασίες που ήθελαν τον ομογενή από τη Βενεζουέλα να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επενδύει στην Ελλάδα από το 1990

Όπως ανέφερε, χθες, ο Λαυρέντης Αλβέρτης, γνωστός στην αγορά από τη θητεία του, μεταξύ άλλων, στον τηλεοπτικό όμιλο Alpha και την εταιρεία Ravago, ο Θ. Δουζόγλου επενδύει στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 1990. Σήμερα διαθέτει, συνολικά, χαρτοφυλάκιο περίπου 72 ιδιοκτησιών, με τον όμιλο SCD να εμφανίζει ίδια  κεφάλαια (equity) της τάξης των 180-200 εκατ. ευρώ και την εμπορική αξία των ακινήτων να τοποθετείται σε 300 εκατ. ευρώ.

Έως σήμερα, ο Δουζόγλου δεν είχε προχωρήσει στην αξιοποίηση των ακινήτων που έχει αγοράσει, επειδή “ο ορυμαγδός αγορών απορροφούσε την ενέργεια της μικρής ομάδας της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή τους”.

Πλέον, όπως ανέφερε, ο Λαυρέντης Αλβέρτης, που βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο στις εταιρείες Δουζόγλου, η αξιοποίηση και ανάπτυξη έχουν προτεραιότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σχέδια είτε σύστασης ΑΕΕΑΠ είτε στρατηγικής συμμετοχής, με εισφορά ακινήτων, σε εταιρεία επένδυσης σε ακίνητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν συζητήσεις με υπό ίδρυση ΑΕΕΑΠ, όπως είπε, χθες, ο Λ.Αλβέρτης. Ο κύβος όμως, ερρίφθη για την εισαγωγή των μετοχών της SCD, με ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2020, στο χρηματιστήριο της Κύπρου, κίνηση που θα ενισχύσει τη διαφάνεια των εταιρειών του ομίλου Δουζόγλου.

Τα ακίνητα

Σήμερα , η εταιρεία έχει έσοδα από ενοίκια από το 90% των ακινήτων της, ενώ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των ξενοδοχειακών ιδιοκτησιών της.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζει επενδύσεις:

12 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του “Πεντελικόν”, που αποτελείται από τέσσερα κτήρια, στην Κηφισιά. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης.
10 εκατ.  ευρώ για την αναβάθμιση σε ξενοδοχείο, ενδεχομένως 80 δωματίων, του κτηρίου, που ανήκε στον ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου 15 στην Παλαιά Βουλή
-περίπου 5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Mistral, στον Πειραιά, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει, μέχρι τα τέλη του 2020, ως τετράστερη μονάδα.

Στην Ελιά της Μυκόνου, ο επιχειρηματίας δρομολογεί την ανάπτυξη μονάδας με 140 υπόσκαφα bungalows, ενώ η εκμετάλλευση του ξενοδοχείου Λητώ θα ξεκινήσει, όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διένεξη με τον υφιστάμενο μισθωτή του ακινήτου.

Ο Δουζόγλου, όπως ανέφερε, χθες, ο εκπρόσωπός του σχεδιάζει  την ανάπτυξη αποθηκευτικού χώρου, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό έχει αποκτήσει ακίνητο 100 χιλ. τ.μ. στην Αττική, στο οποίο θα προσθέσει επιπλέον ακίνητα.

Η χρηματοδότηση των νέων αναπτύξεων θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό, με τον όμιλο Δουζόγλου να προσανατολίζεται στην άντληση κεφαλαίων από την Aegean Baltic Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Εν γένει, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων εισοδήματος της εταιρείας περιλαμβάνει αποθήκες με μισθωτή την αλυσίδα Σκλαβενίτης, το ξενοδοχείο Athenaum Smart Hotel, κατοικίες στο Ψυχικό, συγκρότημα οκτώ κατοικιών που ανήκαν στην Γιάννα και το Θόδωρο Αγγελόπουλο, συγκρότημα κατοικιών στην Κεφαλλονιά, κτήρια γραφείων σε Αθήνα, Μαρούσι, Χαλάνδρι και Πειραιά, οικόπεδα στα Νότια προάστια και την Αγία Παρασκευή.

Νέοι τομείς

Εκτός από την αγορά ακινήτων, ο επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα, ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στο χώρο των τροφίμων. Το επιδίωξε, μέσω του εγχειρήματος για την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms, αλλά η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε “επειδή δεν υπήρξε το επιδιωκόμενο επίπεδο συνεννόησης με τη διοίκηση της εταιρείας”. Ο Θ. Δουζόγλου είχε συμμετάσχει και στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η οικογένεια Δουζόγλου, πριν έρθει στην Ελλάδα, ζούσε στον Εύξεινο Πόντο. Από την Ελλάδα μετανάστευσε στη Ρουμανία και από εκεί, ύστερα από την επικράτηση των Σοβιετικών το 1944, πήγε στη Νότια Αμερική. Είχε την αντιπροσωπεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, ενώ έλεγχε έναν επιχειρηματικό όμιλο με 10.000 εργαζομένους και διαφοροποιημένη δραστηριότητα στο λιανεμπόριο, μέχρι και πριν από λίγους μήνες, οπότε το καθεστώς Μαδούρο προχώρησε στη δήμευσή του.

H Corporación Americana, η πρώτη εταιρεία της οικογένειας Δουζόγλου, ιδρύθηκε το 1949 με κεφάλαιο 12 εκατ. δολαρίων.