Ποντίζεται το νέο καλώδιο Σύρος-Λαύριο

258

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ασφαλή ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων πραγματοποιείται αυτό το διάστημα από τον ΑΔΜΗΕ καθώς προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δ΄ τρίμηνο του 2020 η υλοποίηση της τρίτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Πρόκειται για την πόντιση του δεύτερου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150KV στο τμήμα Λαυρίου-Σύρου, με το οποίο διασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος.

Επιπλέον διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο θέτει τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ανέρχεται στα 111 εκατ. ευρώ. 

Η πόντιση του καλωδίου γίνεται από το ειδικό πλοίο που ξεκίνησε τις εργασίες του στο Λαύριο, εκεί όπου χθες εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και της αναδόχου NEXANS παρευρέθηκαν για επιβλέψουν την έναρξη των εργασιών. Το πρώτο καλώδιο μήκους 28 χιλιομέτρων αναμένεται να έχει ποντιστεί εντός των επόμενων ημερών ενώ το δεύτερο τμήμα μήκους 80 χιλιομέτρων θα ποντιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 από την ανάδοχο εταιρεία. 

“Η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει επισπευσθεί κατά 2 έτη και εξασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδότηση των Κυκλάδων ακόμα και σε περιπτώσεις -προγραμματισμένης ή μη- θέσης εκτός λειτουργίας οποιασδήποτε εκ των υφιστάμενων διασυνδέσεων, ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, ενώ από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Nexans Norway ανέφερε τη δέσμευση της εταιρείας της για την έγκαιρη ολοκλήρωση της Γ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενός πολύ σημαντικού, όπως είπε, έργου. 
 

Πηγή: capital.gr