Eurogroup: Τα 5 “ατού” της κυβέρνησης και τα 4 πεδία επιπλέον παρεμβάσεων

196

Της Δήμητρας Καδδά

Δύο “δώρα” έδωσε το χθεσινό Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πήρε ένα καθαρό “ναι” από τους ομολόγους του αναφορικά με την ενεργοποίηση του πακέτου δόσεων των 767 εκατ. ευρώ, ενώ έγινε δεκτή και η αλλαγή χρήσης μέρους του ποσού που συνδέεται με τα κέρδη ομολόγων ούτως ώστε να στηρίζουν την επενδυτική προσπάθεια της χώρας. 

Τα φώτα πλέον πέφτουν στην ελληνική Βουλή, αφού αναμένεται να ανακοινωθεί (στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται από σήμερα στην Ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο), η νέα έκτακτη ενίσχυση με την οποία ο  συνολικός “λογαριασμός” των επιπλέον ελαφρύνσεων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες (σήμερα ή το αργότερο αύριο), ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι το ποσό της νέας αυτής ενίσχυσης θα οδεύσει στη στήριξη 200.000 ανέργων, ΑΜΕΑ και πολυτέκνων με συγκεκριμένα κριτήρια (σ.σ. η νέα ενίσχυση προστίθεται στη δαπάνη ΥΚΩ της ΔΕΗ, στη μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, στο επίδομα θέρμανσης και στον μειωμένο ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αυτή έκτακτη ενίσχυση είναι σε γνώση των θεσμών οι οποίοι χθες έδωσαν εύσημα στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε και επιβεβαίωσαν την επίτευξη των στόχων φέτος και το 2020.

Τα 5 πεδία μεγάλης προόδου, οι συστάσεις και τα νέα προαπαιτούμενα του Φεβρουαρίου

Ωστόσο στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup υπάρχει και εκτενής αναφορά στο πεδίο των  μεταρρυθμίσεων. Πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο, οι δανειστές καταγράφουν πολύ μεγάλη πρόοδο σε 4 ακόμη πεδία: στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Υπάρχουν όμως και συστάσεις για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις σε 4 πεδία: στην προστασία της πρώτης κατοικίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα κρατικά φέσια “που πρέπει να μηδενιστούν” και στις προσλήψεις στο δημόσιο. Γίνεται επίσης σαφές ότι η επόμενη αξιολόγηση (η 5η αξιολόγηση) θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα:  έως τον επόμενο Φεβρουάριο.

Προφανώς η πρόοδος στα εν λόγω πεδία θα καταγράφεται παράλληλα με τις τεχνικές διαβουλεύσεις για την πρόοδο αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων η οποία είναι επιθυμητό από ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020.

Η πιο μεγάλη σημασία δίδεται στον τραπεζικό τομέα και γίνεται σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να μην παραταθεί εκ νέου το πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αναφέρεται από το Eurogroup ότι υπάρχει “η σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της 1ης κατοικίας”. Επίσης το Eurogroup “χαιρετίζει την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου του 2020”. Επισημαίνεται μάλιστα ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων, των διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών που εκκρεμούν στα δικαστήρια (σ.σ. από τον Ν. Κατσέλη) και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. 

Πηγή: capital.gr