Το φιλόξενο «σαλόνι του συλλέκτη» μάς περιμένει στο Μεταξουργείο

487

Εργα του Ακριθάκη κάνουν παρέα με ωραία έπιπλα, στο «σαλόνι του συλλέκτη».

Η Ελένη Μαρτίνου με τα παλαιοπωλεία της στην Πλάκα και στο Κολωνάκι και η  Ρεβέκκα Καμχή με την γκαλερί της στο Μεταξουργείο κάνουν την πόλη ομορφότερη. Εχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια μικρές εστίες ανεπιτήδευτης κομψότητας. Είναι γωνιές που θέλουμε να συχνάζουμε, κάτι σαν τα φιλόξενα σαλόνια των παλαιών εποχών, όπου έκαναν διέλευση οι πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι δύο Αθηναίες αποφάσισαν να ενώσουν για λίγο τις δυνάμεις τους και να κάνουν ένα… αλλά υψηλού γούστου εγχείρημα. Μας καλούν να επισκεφθούμε την έκθεση «Lesalonducollectionneur», στην αίθουσα τέχνης της οδού Λεωνίδου 9, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Το ιδιαίτερο στοιχείο της συνεργασίας αυτής είναι πως σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο σπίτι κάποιου φίλου συλλέκτη, ο οποίος περιτριγυρίζεται από έργα τέχνης και ωραία αντικείμενα.

Είναι λοιπόν ένα κοινό κάλεσμα για να δούμε από κοντά έργα επώνυμων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Αλεξίου, Ναν Γκόλντιν, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Ρος Μπλέκνερ, Σον Λάντερς, Τάκις κ.ά., τα οποία συνυπάρχουν με μοναδικά χειροποίητα έπιπλα του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και σχεδιαστών του 20ού αιώνα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η γκαλερίστα και η παλαιοπώλις άλλαξαν για λίγο ρόλους σε αυτή την παρουσίαση: η μεν Ρεβέκκα Καμχή επέλεξε αντικείμενα και έπιπλα από την Πινδάρου και την Πανδρόσου, η δε Ελένη Μαρτίνου ξεχώρισε έργα από τη συλλογή της αίθουσας τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αρμονικό, μια σκηνογραφία αυθόρμητη αλλά αποτελεσματική.


Η γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή (αριστερά) και η παλαιοπώλις Ελένη Μαρτίνου στην έκθεση.

Οι πρώτοι που πέρασαν το κατώφλι της γκαλερί ήταν φίλοι και γνωστοί από τον Τύπο, την περασμένη ηλιόλουστη Τρίτη, στο Μεταξουργείο. Οντως, η πρώτη εντύπωση είναι ότι βρίσκεται κανείς σε ένα οικείο περιβάλλον, με κεραμικά, βιβλία, ωραία χαλιά, σερβίτσια. Για την περίσταση, η μητέρα της Ρεβέκκας, η δημοσιογράφος Φλώρα Καμχή, είχε ετοιμάσει μερικά πιάτα και έτσι βρεθήκαμε όλοι να τρώμε παρέα σε αυτό το «σαλόνι του συλλέκτη». Αναλογιζόμουν ότι ένα από τα πράγματα που στερηθήκαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν η υψηλή αισθητική, ακόμα και στα απλά καθημερινά πράγματα, οι αστικές συνήθειες του καλέσματος, η ιδέα ότι μπορεί να περάσει κανείς ευχάριστα την ώρα του κουβεντιάζοντας για τέχνη και ντιζάιν. Φύγαμε ευχαριστημένοι, με ψυχική και πνευματική καταπράυνση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου και αξίζει να περάσετε μια βόλτα, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές, για να σας φτιάξει το κέφι.

Πηγή: kathimerini.gr