Διπλό “ναι” από Eurogroup για “δόση” και ενίσχυση επενδύσεων

226

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:54

Της Δήμητρας Καδδά

Χωρίς κανέναν “αστερίσκο” για εκκρεμότητες στις μεταρρυθμίσεις έγινε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Eurogroup η πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση του 2ου κατά σειρά πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 767 εκατ ευρώ. Ο λόγος για το πακέτο που συνδέεται με την 4η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία ανακοινώθηκε από την Κομισιόν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πέτυχε και τον 2ο στόχο που είχε θέσει, την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων για επενδύσεις. Με αρχή το αίτημα του Eurogroup να εξετάσουν οι θεσμοί τον τρόπο εφαρμογής της εν λόγω κίνησης.

Η δόση

Η ελληνική πλευρά πέτυχε τον στόχο της η εν λόγω απόφαση να μην έχει “αστερίσκους”,  εν αντίθεση με το προηγούμενο πακέτο “δόσεων” που ενεργοποιήθηκε την Άνοιξη. Δηλαδή έγινε εφικτό να θεωρηθούν επιτυχείς όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους δανειστές (σ.σ. την προηγούμενη φορά χρειάστηκε νέα αξιολόγηση από την Κομισιόν που να αποδεικνύει ότι έκλεισαν μία σειρά από εκκρεμότητες προκειμένου να συνεδριάσει ο ESM για τη “δόση”).

Τα επόμενα βήματα είναι η έγκριση της “δόσης” από τα κοινοβούλια κρατών μελών που προβλέπουν ανάλογη διαδικασία (περιλαμβανομένου του Γερμανικού που αναμένεται να συνεδριάσει πριν τις 15/12 με βάση τον προσωρινό προγραμματισμό που υπάρχει), αλλά και η τελική έγκριση από τον ESM πιθανότατα τον Ιανουάριο.

Οι επενδύσεις

Η κυβέρνηση διεκδικεί την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων. Δηλαδή ζητά τα 640 εκατ. ευρώ από την εν λόγω “δόση” που μπορούν να έρχονται ανά 6μηνο και προέρχονται από κέρδη ομολόγων τα οποία διακρατούνται να μην οδεύουν για την απομείωση του χρέους αλλά και την στήριξη επενδύσεων.

Οι αποφάσεις για το εν λόγω ζήτημα επιθυμητό από ελληνικής πλευράς είναι να λήξουν μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2020. θα ακολουθήσει (περί τα μέσα του 2020) η επόμενη – μεγάλη – διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021.

Οι δηλώσεις

Το θετικό κλίμα για την έκθεση είχε φανεί από τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών εισερχόμενοι στη σύνοδο. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis ανέφερε πως στην έκθεση “συνολικά βλέπουμε θετικές εξελίξεις σε όρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών στόχων και επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί”, αν και τόνισε ότι “είναι σημαντικό να συνεχιστεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα”.

Ο Επικεφαλής του Eurogroup Mário Centeno ανέφερε ότι έκθεση της Κομισιόν, οι συστάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά θετικές” και  αυτό είναι  ένα καλό νέο.

Απόφαση Eurogroup

Στη δήλωσή του το Eurogroup αναφέρει ότι “η Ελλάδα έχει αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων με ορόσημο τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων”. Θεωρεί έτσι “ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις  για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των μέτρων μείωσης του χρέους”.  Μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το EWG και το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά των 767 εκατ. ευρώ, αναφέρεται.

Γίνεται επίσης ειδική αναφορά στα κέρδη ομολόγων. “Το Eurogroup δίνει εντολή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ξεκινήσουν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πιθανή χρήση των κερδών ομολόγων (ANFA και SMP) για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση αμοιβαία συμφωνημένων επενδύσεων, σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους και τη δήλωση Eurogroup του Ιουνίου του 2018” επισημαίνεται. Σημειώνεται μάλιστα ότι η επόμενη συζήτηση για την Ελλάδα θα βασιστεί στην πέμπτη ενισχυμένη έκθεση εποπτείας που αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2020.

Για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται: “χαιρετίζουμε την επιβεβαίωση από τα θεσμικά όργανα πως η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει άνετα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Χαιρετίζουμε επίσης την έγκριση ενός προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος προβλέπεται να εξασφαλίσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων φιλικών προς την ανάπτυξη που αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του κεφαλαίου και της εργασίας. Η Ελλάδα σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο σε ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της αγοράς εργασίας, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της αδειοδότησης των επενδύσεων και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”.

Ωστόσο, γίνεται αναφορά και “στους μεσοπρόθεσμους κινδύνους και στις προκλήσεις που εντοπίστηκαν στην έκθεση” λέγοντας ότι “θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις”. Ειδική αναφορά γίνεται στη μείωση των καθυστερούμενων οφειλών, στις προσλήψεις στο δημόσιο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδική επισήμανση υπάρχει και  για “τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέραν του Απριλίου 2020 το ισχύον καθεστώς για την προστασία της 1ης κατοικίας” ενώ “χαιρετίζουν την πρόθεση να προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας έως το τέλος Απριλίου του 2020”. Επισημαίνεται μάλιστα ότι θα πρέπει να προχωρήσει και η ταχεία εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων, των διαδικασιών αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και οι πλειστηριασμοί.  

Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα 

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σαϊκούρας δήλωσε ότι “στο σημερινό Eurogroup αναγνωρίστηκε, από όλους τους συμμετέχοντες, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί. Καταγράφηκε η κάλυψη των κενών και των δεσμεύσεων που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αναδείχθηκε η θετική δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Αποδέσμευση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί παλαιότερα. Αυτή η απόφαση εδράζεται στην θετική αξιολόγηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Τη θετικότερη από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες Εκθέσεις”.

Αναφέρει επίσης ότι “για πρώτη φορά, αναδείχθηκε και καταγράφηκε στην ανακοίνωση του  Eurogroup το ζήτημα  της αξιοποίησης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδυτικούς σκοπούς, και προς αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της σχετικής τεχνικής επεξεργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα.  Η ελληνική οικονομία προχωράει. Προχωράει με σταθερά και ιεραρχημένα βήματα προς την πλήρη κανονικοποίησή της, τους καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, και την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας”. 
 

Πηγή: capital.gr