Τρεις οδηγούνται στη φυλακή για τη Siemens

179

Μετά 21 χρόνια από τότε που υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και στη Siemens και 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης για την ύπαρξη «μαύρων» ταμείων στη γερμανική εταιρεία, εκδόθηκε η απόφαση για τους εμπλεκόμενους, με το δικαστήριο να αποφασίζει τρεις να οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, καθώς η δωροδοκία που τους είχε αποδοθεί είχε παραγραφεί με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, εισέπραξαν ποινές από 6 ώς και 15 χρόνια κάθειρξη. Στη φυλακή οδηγούνται με 15 χρόνια κάθειρξη οι Πρόδρομος Μαυρίδης και Γιώργος Σκαρπέλης και με 13 χρόνια η Μάρθα Καραβέλα, σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος καταδικάστηκε αλλά διαφεύγει στο εξωτερικό.

Ποινές 15 χρόνων εισέπραξε και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, άλλοτε ισχυρός άνδρας στην Siemens Eλλάς, ο οποίος όμως, διαμένει στη Γερμανία από χρόνια, όπου και έχει δικαστεί για το σκέλος της υπόθεσης που διερευνήθηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη, και ως εκ τούτου η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην περίπτωσή του. Το ίδιο έγινε και με τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα, τον Φάνη Λυγινό, τραπεζικό στέλεχος, αλλά και τον Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, οι οποίοι επίσης δεν είναι στην Ελλάδα.

Αλλοι Γερμανοί υπήκοοι, που διετέλεσαν στο παρελθόν υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρείας, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από επτά ώς και δεκαπέντε χρόνια, αλλά τους δόθηκε η δυνατότητα της αναστολής μέχρι ότου κριθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Ειδικότερα, επιβλήθηκαν στους Εντουαρτ Πίρερ 15 χρόνια, Τόμας Κάνσουιντ 13 χρόνια, ενώ για τους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ, η απόφαση ήταν επτά χρόνια κάθειρξη για τον καθένα.

Μεγάλες ποινές επιβλήθηκαν και σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ (Νικόλαος Νίντος, Γιώργος Αργυρόπουλος, Δημ. Γυφτόπουλος, Δημ. Κουβάτσος, Παν. Νικάκης), αλλά τους δόθηκε αναστολή και τους επιβλήθηκαν χρηματικές εγγυήσεις που φθάνουν ώς τις 100.000 ευρώ, ενώ στους επιχειρηματίες Γιώργο Καλδή και Αλέξανδρο Λέτσα η ποινή ήταν έξι χρόνια με αναστολή ώσπου να δικαστεί η υπόθεση στο εφετείο.

Πάντως, για την υπόθεση με τα «μαύρα» ταμεία, από τις πολύχρονες έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και της γερμανικής δεν εντοπίστηκε «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Πηγή: kathimerini.gr