Το 2021 “έτος στροφής” για πλεονάσματα, χρέος και τράπεζες

265

Του Γ. Αγγέλη

Η χρονική περίοδος των επόμενων δώδεκα μηνών θα είναι καθοριστική για την πορεία της εγχώριας οικονομίας καθώς στο διάστημα αυτό θα “δοκιμασθεί” η αποτελεσματικότητα των μέτρων συστημικής παρέμβασης στο θέμα το “κόκκινων δανείων” αλλά και των αντοχών της οικονομίας για τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων “στα όρια των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Ιουνίου του 2018…”.

Την εκτίμηση αυτή παραθέτουν ως βασικό σημείο αφετηρίας αρμόδια στελέχη του EWG, τα οποία μιλώντας στο Capital.gr εν όψη του Eurogroup, σημειώνουν ότι οι κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση “μπορούν να οδηγήσουν σε αναδιάταξη των υποχρεώσεων, εφόσον πετύχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μέσα στο 2020…”.

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αφορούν κυρίως στην εξυγίανση των τραπεζών από τον τεράστιο όγκο των NPLs και των NPEs μέσω της συστημικής αντιμετώπισης που αντιπροσωπεύεται από τον “Ηρακλή” αλλά και τα επόμενα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση στις αρχές του 2020.

Η “συζήτηση” για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στην πραγματικότητα έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά η οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να αναμένεται -σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις- πριν από το τέλος της γερμανικής προεδρίας, ήτοι το β΄ εξάμηνο του 2020…

“Κλειδιά” ο Ηρακλής και η πορεία της οικονομίας

Μέχρι τότε θα έχει γίνει δυνατό να δοκιμασθεί τόσο η αποτελεσματικότητα του “Ηρακλή” και η προσαρμογή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο νέο περιβάλλον, όσο και η δυναμική της εγχώριας οικονομίας να συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους της σε ένα δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη.

Οι απόψεις στο σημείο αυτό φαίνεται να συνδέουν τις “αντοχές” αυτές με τα προβλήματα της πορείας της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και ειδικά σε ένα καθεστώς υψηλής έντασης με τις ΗΠΑ, καθώς “ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρχίσει να αφήνει στην …άκρη την Κίνα και να στρέφει τα πυρά του απέναντι στην Ευρωζώνη στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας που θα κορυφωθεί το φθινόπωρο του 2020…”.

Το θετικό και σταθερό κατά τα φαινόμενα στοιχείο είναι ότι η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τη νομισματική πολιτική των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, πράγμα “που στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μία ήπια αλλά σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους μέσω των αγορών και το επόμενο δωδεκάμηνο”, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Η συνέχιση της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ, η απομείωση του βραχυπρόθεσμου χρέους σε επίπεδα κάτω από τα 9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 και η περαιτέρω συρρίκνωση της παρουσίας κερδοσκοπικών funds σ’ αυτό, αναμένεται να επισπεύσουν τη διαδικασία “προσέγγισης” της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Αυτό βέβαια μόνο “εφόσον η απομείωση των NPLs και NPEs σαν ποσοστό του ΑΕΠ έχει πετύχει να συρρικνωθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες που διατυπώνονται σήμερα και για τις οποίες έχουμε ενημερωθεί από την ελληνική πλευρά…”, όπως υποστήριξε στο Capital.gr αρμόδιο κοινοτικό στέλεχος.

Πηγή: capital.gr