ΠΚΜ: Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών που δημιούργησε ο Γηρυόνης

108

Τις πληγές που άνοιξε ο «Γηρυόνης» στην ορεινή Χαλκιδική, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας επιχειρούν να κλείσουν τα συνεργεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία παραμένουν επί ποδός για τον καθαρισμό των εκτάσεων που πλημμύρισαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του αυτόνομου τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπη Στεργιάδη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ, στο νομό Θεσσαλονίκης επλήγησαν οι δήμοι Δέλτα, Χαλκηδόνας και Βόλβης, όπου εκτελούνται καθαρισμοί.

Ιδιαίτερα στο ανάχωμα του Καλοχωρίου, στον ποταμό Λουδία, υπήρξε πρόβλημα καθώς δεν ήταν εφικτή η διέλευση των σκαφών των μυδοκαλλιεργητών καθώς επικάθησαν φερτές ύλες και ανέβηκε η στάθμη του νερού. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η παραγωγή των μυδιών στο συγκεκριμένο σημείο.

Στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται στο συγκεκριμένο σημείο απομακρύνονται τα φερτά υλικά προκειμένου να υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων και να μπορούν οι μυδοκαλλιεργητές να προσεγγίσουν τους οικίσκους. Στη Χαλκηδόνα, άλλωστε, εργασίες γίνονται στο ρέμα Βαρδαρόβαση, ενώ καθαρισμοί γίνονται και στην τάφρο 66 προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη δίοδος του νερού προς τη θάλασσα. Στο δήμο Βόλβης οι επιτροπές ξεκίνησαν το έργο τους για τους ελέγχους που πραγματοποιούν.

Στην Πιερία

Σε ό,τι αφορά την Πιερία, τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στην παραλία Κατερίνης αλλά και σε οικίες ενώ γίνονται καθαρισμοί των ποταμών στους οποίους σημειώθηκαν προβλήματα από την τελευταία πλημμύρα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες στην κοίτη και στα πρανή του ποταμού Πέλεκα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην προηγούμενη καταστροφή, το 2017. Οι εν λόγω εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020.

Ελέγχους σε κατοικίες και επαγγελματικές στέγες πραγματοποιούν τα μέλη των επιτροπών ενώ σε ό,τι αφορά τα αιτήματα οριοθέτησης, σε εξέλιξη βρίσκονται επαφές του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας με την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου υποδομών.

Στη Χαλκιδική συνεχίζονται οι εργασίες σε περιοχές όλου του νομού με επίκεντρο την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Ενημέρωση για τις διαδικασίες των αποζημιώσεων σε εξοχικές κατοικίες στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας ζήτησε η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά.

Επ’ αυτού, ο κ. Στεργιάδης διευκρίνισε ότι αποζημιώσεις δικαιολογούνται μόνο για τις μόνιμες κατοικίες, ωστόσο σημείωσε ότι για τα εξοχικά δίνεται επίδομα για ζημιές σε δομικά στοιχεία των κτισμάτων. Παράλληλα, όπως είπε, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε στον υπουργό Υποδομών το ζήτημα αυτό.

Περισσότερα εδώ