Μπες για λίγο στη θέση μου! Δοκίμασε να κινηθείς, να δεις, να επικοινωνήσεις, σαν να είσαι ΑμεΑ!

341

Τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αφορούν όλους και όλες ως πολίτες, οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Ν.Πιερίας «Στηρίζω», αύριο, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 10.00 το πρωί έως και τη 13.00 το μεσημέρι. Η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού του Δήμου Κατερίνης.

Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να μπουν οι πολίτες στη θέση εκείνων των ατόμων που έχουν αναπηρίες (είτε βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, είτε είναι τυφλοί, είτε δεν μπορούν να μιλήσουν, είτε έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες), να βιώσουν τις δυσκολίες κίνησής τους κυρίως σε δημόσιους χώρους, να κατανοήσουν, να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο αλλά και να βοηθήσουν, καθένας με τον τρόπο του, ώστε να καλυτερέψει η ζωή αυτών των ατόμων.

Οι δράσεις αυτές αφορούν:

α) Κινητική Αναπηρία και Τυφλότητα.

β) Μη Λεκτική Επικοινωνία.

γ) Αυτισμό και Αισθητηριακές Ευαισθησίες.

Σταθμός 1ος. Κινητική Αναπηρία και Τυφλότητα.

Στόχος της δράσης είναι να μπουν όλοι στη διαδικασία να δουν αλλιώς τους χώρους γύρω τους. Να τους προσεγγίσουν κάτω από το πρίσμα ενός ατόμου που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα ανάμεσα μας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

– Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής αναπηρίας: άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης. Η δράση υλοποιείται υπό την καθοδήγηση συνεργατών.

– Δράση βιωματικής προσομοίωσης αισθητηριακής αναπηρίας: οι συμμετέχοντες βιώνουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες (κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, τεχνικές συνοδείας κτλ). Η δράση υλοποιείται με τη βοήθεια των συνεργατών.

-Δράση βιωματικής προσομοίωσης συνοδείας ατόμου με κινητική αναπηρία: Οι συμμετέχοντες οδηγούν με την εποπτεία συνεργατών άτομο με κινητική αναπηρία στους δρόμους της πόλης ώστε να αναληφθούν τις καθημερινές δυσκολίες των φροντιστών.

Εργαστήριο Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης

Το Εργαστήρι Κίνησης

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ  Χανδόλιας Κωνσταντίνος,

Παιδιατρικός Φυσικοθεραπευτής NDT, Διδάκτωρ Παν. Θεσσαλίας

Συνεργάτες:

Άννα Φώτη, φυσικοθεραπεύτρια MSc, NDT

Καρασταμάτη Χριστίνα, φυσικοθεραπεύτρια MSc, NDT.


Σταθμός 2ος: Μη λεκτική επικοινωνία.

Σκοπός αυτού του σταθμού είναι η ενημέρωση των παρευρισκόμενων για το τι είναι η μη λεκτική επικοινωνία, σε ποιες περιπτώσεις τη χρησιμοποιούμε και ποιες είναι οι μορφές της.
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάποιους απλούς εναλλακτικούς τρόπους μη λεκτικής επικοινωνίας είτε από την πλευρά του πομπού είτε από την πλευρά του δέκτη για να βιώσουν την εμπειρία του να μην μπορείς να μιλήσεις ο ίδιος ή να μην μπορεί να μιλήσει (άρα πιθανόν και να ακούσει) ο φίλος του/της.

Ουσάκοβα Ξένια Λογοθεραπεύτρια
CEO & Founder

 


Σταθμός 3ος. Αυτισμός και Αισθητηριακές Ευαισθησίες.

Περιγραφή Παρουσίασης:

Η παρουσίαση αυτή έχει σκοπό να μεταφέρει το πόσο διαφορετική είναι η αντίληψη του κόσμου για τα περισσότερα άτομα που εντάσσονται στη διάγνωση των Διαταραχών του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).  Η παρουσίαση θα γίνει μέσω προσομοίωσης συγκεκριμένων καταστάσεων  (κυρίως ακουστικών & οπτικών) έτσι ώστε να προωθηθεί η αίσθηση και η ένταση της εμπειρίας που βιώνει ένα άτομο με ΔΑΦ. Βασιζόμενη στην αναγνώριση της διαστρεβλωμένης  αισθητηριακής αντίληψης και επεξεργασίας  η παρουσίαση στοχεύει  προς τη κατανόηση της έντασης και του άγχους που μπορούν  να προκαλέσουν κάποιες καθημερινές εμπειρίες σε άτομα με ΔΑΦ.

Οργάνωση:

Άννα Σαμψωνίδου ΜΑ, OTR, Εργοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη

Άννα Χαραλαμπίδου, Υπεύθυνη Διοίκησης
Η Θεραπευτική ομάδα της Συν-Εργασίας.