Η διεθνοποίηση του Χ.Α. και τα Βαλκάνια

210

Η βαθιά εξυγίανση της κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών έχει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη δυναμική υποστήριξη από τον σύμβουλό του επί των οικονομικών και γνώστη των διεθνών αγορών και των επενδυτικών τάσεων, Δρ Άλεξ Πατέλη.

Το rebranding της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου επιχειρείται με φιλοδοξία η Αθήνα να παίξει σημαντικό ρόλο, μετεξελισσόμενη ως ισχυρό κέντρο μιας περιφερειακής αγοράς στην Ευρώπη. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από την κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο δεν είναι ξεκομμένες από τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, έχει δηλώσει πως το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις αυτές και η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εξέλιξη και προσπάθεια να ενισχυθεί η εξουσία της  Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Securities Exchange Commission (SEC). Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις που γίνονται έχουν κεντρικό άξονα και την κλιματική αλλαγή, με τη διεθνή επενδυτική τάση να στρέφεται προς την πράσινη οικονομία, τα πράσινα προϊόντα και την πράσινη χρηματοδότηση.

Τις εξελίξεις αυτές λαμβάνει υπόψη ο σχεδιασμός για τη μετεξέλιξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι, σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι από τα μικρότερα της Δυτικής Ευρώπης για να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις πανευρωπαϊκές εξελίξεις. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται στα 60 δισ. ευρώ, με την αντιστοιχία του στο ΑΕΠ της χώρας να ανέρχεται τώρα περίπου στο 33% (η αντιστοιχία αυτή κατά την τελευταία πενταετία έχει κινηθεί μεταξύ του εύρους 20% και 30%), όταν η αντίστοιχη αναλογία σε μέσο ευρωπαϊκό όρο ξεπερνά το 80%.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι θα επιδιωχθεί, με αρχή την εξυγίανση, μεγέθυνση της δυναμικής του Χ.Α. Η μεγέθυνση αυτή θα επιδιωχθεί μέσω συμμαχιών με άλλα ισχυρά ευρωπαϊκά κέντρα και τη σύνδεση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με άλλο, μεγάλο χρηματιστήριο. Η σύνδεση αυτή, που θα μπορέσει να συζητηθεί βάσιμα όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην κεφαλαιαγορά, θα μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει και στην εξαγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αυτή η προοπτική δεν είναι, ωστόσο, του παρόντος. Η διασύνδεση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αντιμετωπίζεται, κατ’ αρχάς, ως πόλος έλξης κεφαλαίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις δημόσιες εγγραφές και την έκδοση μετοχών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να προσελκύσει και ξένες επιχειρήσεις να κάνουν listing στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Στο ίδιο μήκος κύματος, η χρηματιστηριακή αγορά σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί και για τις μελλοντικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Πηγή: capital.gr