Τα ραντεβού σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για προαπαιτούμενα – χρέος

203

Της Δήμητρας Καδδά

Δύο σημαντικά “ραντεβού”, το ένα στο Βερολίνο και το άλλο στις Βρυξέλλες, θα καθορίσουν τις επόμενες ελληνικές επιδιώξεις για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επενδύσεων αλλά και για χαμηλότερα πλεονάσματα. Ο λόγος για την απόφαση που καλείται να λάβει το Eurogroup στις 4ης Δεκεμβρίου για την έγκριση της ενεργοποίησης της “δόσης” παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 767 εκατ ευρώ αλλά και για την ανάγκη “επικύρωσής” της εν λόγω απόφασης περίπου 10 ημέρες μετά από τη γερμανική Βουλή.

Παρά το πρώτο “ναι” από το Euroworking Group της προηγούμενης Δευτέρας – Τρίτης στο οποίο η διαδικασία “προέγκρισης” της εν λόγω “δόσης” ολοκλήρωσε επιτυχώς το θέμα δεν έχει λήξει. Και τούτο διότι η απόφαση λαμβάνεται στο Eurogroup από τους ΥΠΟΙΚ και όχι από τους θεσμούς. Για τον ίδιο λόγο αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι είναι ίσως πιο σημαντικό το ραντεβού που ακολουθεί στη γερμανική Βουλή και αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Η γερμανική στάση

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύνοδο της προηγούμενης Δευτέρας και Τρίτης, η γερμανική αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές ότι ναι μεν δεν έχει αντίρρηση για την ενεργοποίηση των εν λόγω παρεμβάσεων, αλλά η θέση της τελεί υπό την αίρεση των πολιτικών αποφάσεων που θα ληφθούν στην εν λόγω ψηφοφορία από την αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, της Bundestag.

Δεδομένου λοιπόν ότι στο παρελθόν, ειδικά από το AFD έχουν εκδηλωθεί αντιρρήσεις για τα ανάλογα ελληνικά αιτήματα και δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Γερμανίας, οι θεσμοί αλλά και η ελληνική πλευρά, περιμένουν να ολοκληρωθεί το σύνολο της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι και άλλα κράτη (όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία) πρέπει να περάσουν το ζήτημα από τη Βουλή. Η τελική (τυπική πλέον) απόφαση θα ληφθεί από τον ESM.

Το ποσό των 640 εκατ ευρώ (όταν ληφθεί η απόφαση) θα οδεύσει στον ειδικό λογαριασμό που τροφοδοτεί τη χρηματοδότηση του χρέους. Το υπόλοιπο δεν θα έρθει σε “χρήμα” αλλά συνδέεται με την διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου.

Όσον αφορά στον στόχο περί αλλαγής χρήσης του ώστε να χρηματοδοτηθούν συμφωνημένες επενδύσεις, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το θέμα στο τελευταίο EWG. Θα τεθεί εκ νέου στο Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα.

Για αυτό άλλωστε εξηγούν διπλωματικές πήγες έχει ειδική σημασία να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, τόσο μέσα από το ιδιαίτερα θετικό ύφος στο κείμενο της 4ης αξιολόγησης της Κομισιόν, όσο και από τις υπόλοιπες ειδήσεις που φτάνουν από ελληνικής πλευράς όπως είναι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οι νέες πρωτοβουλίες που προωθούνται όπως το σχέδιο Ηρακλής.

Πηγή: capital.gr