Τα Jumbo, ο Γιάννης Σπαλιάρας και το Netflix της Χριστίνας Σωτηρίου

731

Το όνειρο σχεδόν κάθε ηθοποιού που κάνει τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική είναι μια καριέρα στο εξωτερικό και να καταφέρει να κερδίσει την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου. Ένα όνειρο όμως που μοιάζει τόσο μακρινό και δύσκολο να πραγματοποιηθεί…

Από τη Σοφία Πελεκάνου

Η Χριστίνα Σωτηρίου, αν και στα πρώτα της βήματα στον χώρο της υποκριτικής, κατάφερε ήδη να βρεθεί στο εξωτερικό, να πρωταγωνιστήσει σε καθημερινή σειρά του Netflix και να παίξει στο πλευρό του Γιάννη Σπαλιάρα.

Η 28χρονη ηθοποιός μίλησε στο newsbeast.gr και εξηγεί πως κατάφερε από τις διαφημίσεις του Jumbo να μεταπηδήσει στην παραγωγή της διεθνούς πλατφόρμας αλλά και για τη συνεργασία της με τον «Σφάχτη της Καρύδας».

Αρχικά θα ήθελα να συστηθείς στο κοινό…

Είμαι η Χριστίνα Σωτηρίου, είμαι 28 ετών και έχω πατέρα στρατιωτικό. Έχει κάνει πάρα πολλές μεταθέσεις και γι’ αυτό έχω δει πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας. Αυτό με έχει βοηθήσει στη δουλειά μου γιατί έμαθα να προσαρμόζομαι σε καταστάσεις. Επίσης έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και αυτό με έχει βοηθήσει στο να αντιμετωπίζω κάποιες συμπεριφορές. Τελείωσα το σχολείο στη Ξάνθη και γύρισα στην Αθήνα όπου σπούδασα και το Οικονομικό της Νομικής.

Πώς μπήκε η υποκριτική στη ζωή σου;

Η υποκριτική μου άρεσε από όταν ήμουν στην εφηβεία. Πήγαινα στο θέατρο με τη μητέρα μου. Συγκεκριμένα θυμάμαι τα γενέθλια μου στην Αθήνα, το 1997, με είχε πάει να δω την «Μαντάμ Σουσού» και μου έχει μείνει. Έγινε εκεί το «κλικ» νομίζω… Πάντα ένιωθα ότι κάτι υπάρχει.

Όταν έβλεπα ταινίες και ηθοποιούς που μου άρεσαν ταυτιζόμουν με τους χαρακτήρες. Με γοήτευε το πώς προσέγγιζαν το ρόλο, το πώς είναι να μπαίνεις και να δουλεύεις πάνω σε ένα χαρακτήρα χωρίς να είσαι εσύ και να το κάνεις τόσο πετυχημένα. Έβλεπα και τα extras για να δω πως γίνονται τα γυρίσματα. Μου άρεσε η διαδικασία, την έβρισκα πολύ δημιουργική. Τον κόσμο που γνωρίζεις, τις εμπειρίες που αποκτάς, τα ταξίδια που σου επιτρέπει αυτή η δουλειά να κάνεις.

Σε τι ρόλους φαντάζεσαι τον εαυτό σου;

Όταν ήμουν πιο μικρή με φανταζόμουν σε ρόλους εποχής. Τώρα που έχω μπει λίγο πιο βαθιά και βλέπω πώς δουλεύεται ο κάθε χαρακτήρας, πώς χτίζεται, μού αρέσουν οι πιο σκοτεινοί χαρακτήρες, οι ελαττωματικοί. Το θέμα είναι ότι δύσκολα θα μου προτείνουν έναν τέτοιο ρόλο.

Ένας σκοτεινός χαρακτήρας φαίνεται να είναι κόντρα με το παρουσιαστικό σου…

Ναι, έτσι το νιώθω και εγώ. Η πρώτη μου παράσταση στο θέατρο ήταν ο «Ματωμένος Γάμος» όπου εκεί σκεφτόμουν ότι θα κάνω τη Νύφη, γιατί αυτό θα ήταν το στερεότυπο. Αλλά ο σκηνοθέτης με πήρε για την Ζητιάνα που συμβολίζει τον θάνατο στο έργο, τη Δούλα και τη Γειτόνισσα. Ενθουσιάστηκα τότε πάρα πολύ γιατί στη σχολή πάντα έκανα ρόλους Ιουλιέτας κλπ, τις ενζενί. Το θεώρησα πρόκληση. Θα μου άρεσε να μου προτείνουν πιο συχνά τέτοιους ρόλους.

Πάμε τώρα στο κεφάλαιο Netflix. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στη σειρά El Senor de los Cielos όπου υποδύθηκες την κόρη του Γιάννη Σπαλιάρα;

Εκεί έπαιξε ρόλο η τύχη γιατί δεν είχε ανακοινωθεί κάτι. Πλέον θεωρώ ότι η τύχη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι σε αυτό το επάγγελμα. Έχω μια σελίδα στην πλατφόρμα Ordino όπου ανεβάζω φωτογραφίες και πληροφορίες από τις δουλειές μου. Η Μεξικάνικη παραγωγή έψαχνε μια κοπέλα από την Ελλάδα ώστε να υποδυθεί τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Είδαν το προφίλ μου εκεί και μου έστειλαν μήνυμα. Αρχικά απόρησα αλλά σκέφτηκα πως δεν έχω να χάσω κάτι και επικοινώνησα μαζί τους. Μου τα είπαν όλα αναλυτικά για τον ρόλο, μου έστειλαν ανάλυση χαρακτήρα κλπ. Έπαθα ένα σοκ αρχικά γιατί θα ταξίδευα 20 μέρες στο Μεξικό. Δεν είχα πάει ποτέ Αμερική. Στην αρχή τους είπα «ναι, ενδιαφέρομαι» αλλά είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι αποκλείεται να γίνει.

Πώς ήταν η εμπειρία σου από τη Μεξικάνικη παραγωγή;

Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία γιατί όλοι ήταν άψογοι, πρόθυμοι να βοηθήσουν, υπήρχε κάθε άτομο ξεχωριστό για την κάθε λεπτομέρεια. Αυτό που μου είναι πως δούλευαν τέσσερα διαφορετικά συνεργεία ταυτόχρονα. Λειτουργούν όλοι σε συνθήκες ηρεμίες. Δεν έβλεπες κανέναν εκνευρισμένο. Κάναμε από το πρωί μέχρι το βράδυ γυρίσματα και δεν ακουγόταν ούτε μια φωνή. Όλοι χαρούμενοι και εύθυμοι. Δυσκολεύτηκα λίγο στην πρώτη μου σκηνή γιατί έπρεπε να κάνω την μεθυσμένη. Μπήκα στα βαθιά κατευθείαν. Δεν είχαμε το χρόνο να κάνουμε πρόβες οπότε με το που έφτασα στο σετ, μου μίλησε ο σκηνοθέτης δέκα λεπτά για τον χαρακτήρα του ρόλου και ξεκινήσαμε γυρίσματα.

Θα μας συστήσεις την Ειρήνη, την «κόρη» του Γιάννη Σπαλιάρα;

Είναι μια κοπέλα 20 ετών, που δεν έχει μεγαλώσει με θαλπωρή γιατί οι γονείς της ήταν πράκτορες της CIA και ασχολιόντουσαν με τις δουλείες τους. Είναι μια κοπέλα του κεφιού που θέλει να περνάει καλά. Είναι εγωίστρια και πεισματάρα. Πρόκειται να παντρευτεί τον σύζυγο της στην Μύκονο όπου ζούνε. Εκεί τους επισκέπτεται ο Αμάδο και τον φλερτάρει. Έπειτα μαθαίνει ότι ο πατέρας της έχει χρωστούμενα σε κάποιον και αυτό επηρεάζει και τη δική της ζωή και το μέλλον της. Βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό της και τον σύζυγό της. Παντρεύεται και μια μέρα μετά το γάμο, πεθαίνει. Την σκοτώνει ο εχθρός του πατέρας τοης γιατί είχε σκοτώσει τον γιο του ο Σπαλιάρας, δηλαδή ο πατέρας μου.

Πώς υποδέχθηκε το τηλεοπτικό κοινό του Μεξικό τον ρόλο σου;

Όταν παίχτηκαν τα επεισόδια και προβλήθηκε η σκηνή που πεθαίνω έλαβα πάρα πολλά μηνύματα από φαν της σειράς. Αγάπησαν πάρα πολύ τον χαρακτήρα μου και με ρωτούσαν γιατί πέθανα. Δεν το περίμενα όλο αυτό. Είχα αποδοχή από εκεί, και μου έλεγαν πως έπρεπε να ζήσω παραπάνω

Ποια ήταν η πιο δύσκολη σκηνή;

Οι σκηνές του του θανάτου και η ερωτική. Αγχώθηκα. Σκεφτόμουν και τους γονείς μου για να σου πω την αλήθεια γιατί είναι λίγο συντηρητικοί, αλλά εντάξει, δεν έδειξε και τίποτα συγκλονιστικό. Στη σειρά δεν επιτρέπεται να δείξεις γυμνό οπότε είπα εντάξει και ηρέμησα.

Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Γιάννη Σπαλιάρα;

Πάρα πολύ καλή. Τον γνώρισα στο αεροδρόμιο. Με είχε πάρει δυο μέρες πριν το ταξίδι τηλέφωνο για να μιλήσουμε. Ήταν πολύ προσιτός, φιλικός και βοηθητικός. Είναι σημαντικό να έχεις κάποιον να μιλήσεις Ελληνικά. Αναγκαστικά και αναπόφευκτα δημιουργήσαμε μια φιλική σχέση. Το πατρικό στοιχείο με τον Γιάννη Σπαλιάρα το βρήκαμε σχεδόν αμέσως γιατί και γι’ αυτόν ήταν δύσκολο, γιατί έκανε πρώτη φορά έναν τέτοιο ρόλο. Δέσαμε όμως. Στα γυρίσματα, όλες τις μέρες που είμαστε εκεί ήταν προστατευτικός.

Ποια ήταν η συμβουλή του Γιάννη Σπαλιάρα;

Με συμβούλεψε όχι πάνω στην δουλειά. Προσπάθησε λίγο να με πονηρέψει, να μου πει πως είναι σκληρός ο τρόπος που σε αντιμετωπίζουν στο χώρο μας. Με συμβούλεψε πώς να προσαρμόζομαι σε κάποιες καταστάσεις, ή πώς να τις αντιμετωπίζω και γενικά να είμαι λίγο πιο πονηρή, να προσέχω λίγο περισσότερο, να μην τα δίνω όλα. Με βάση όλα αυτά που γίνανε και με εκείνον, επειδή τα συζητήσαμε λίγο, μου είπε να μην δίνω σημασία σε όλα τα σχόλια, να μην αφήνω να με επηρεάζουν κάποια αρνητικά σχόλια που μπορεί να γίνουν μελλοντικά.

Γιατί μια Μεξικάνικη παραγωγή επέλεξε Έλληνες ηθοποιούς;

Ήθελαν να πετύχουν μεγαλύτερη τηλεθέαση γιατί οι Μεξικανοί δεν βλέπουν συχνά Έλληνες. Επτά χρόνια που προβάλλεται η συγκεκριμένη σειρά, δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Και όλο αυτό με τον Ζορμπά και τον ελληνικό γάμο που θα δείτε στη σειρά, τους αρέσει.

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που θέλησες να μοιραστείς με τους φίλους σου όταν γύρισες στην Ελλάδα;

Είναι πως οι άνθρωποι εκεί έχουν κάτι αθώο. Έχουν αυτή την ανάγκη και τη χαρά να δείχνουν στους ξένους πράγματα. Είναι πολύ πρόθυμοι να ανοιχτούν. Δεν είχαν κανένα υποσχόλιο, δεν είχαν την ανάγκη να κουτσομπολέψουν, να το παίξουν δήθεν ή να σε αμφισβητήσει. Ήταν πολύ καθαροί.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα;

Ναι αν και δεν μπορώ να πω ότι το έχω βιώσει εγώ έντονα. Θεωρώ ότι εδώ υπάρχει λίγο να σε αμφισβητήσω, λίγο να σε μειώσω, μην πάρουν τα μυαλά σου αέρα.

Έχεις παίξει και σε διαφήμιση του Jumbo

Ναι, προβλήθηκε τον Αύγουστο. Μου είπαν πάρε το κινητό θα είσαι και οπερατέρ. Μου φάνηκε σαν ψέμα γιατί έγινε πάρα πολύ γρήγορα. Σε δυο ώρες είχε τελειώσει. Η πλάκα είναι πως όταν με πρότειναν να υποδυθώ τη μητέρα, επειδή εγώ δεν είμαι πολύ κοντά με τα παιδιά, δεν ήξερα πώς να συμπεριφερθώ. Οι διαφημίσεις είναι ένας τρόπος για να προβληθεί ο ηθοποιός, ειδικά σε διαφημίσεις που μπορεί να παίζουν πχ ένα χρόνο τους ξέρει πλέον ο κόσμος.

Πόσο δύσκολο είναι ένας νέος ηθοποιός να βρει τη θέση του στον χώρο αυτό;

Είναι δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν πολλές ανοιχτές πόρτες γιατί και τα κάστινγκ που γίνονται είναι κλειστά, όχι όλα, αλλά σε μεγάλες παραστάσεις, σε μεγάλες παραγωγές, σε μεγάλα σήριαλ είναι. Πολλές φορές είναι και στημένα. Πολύ σπάνια έχω δει εγώ ανοιχτό κάστινγκ. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις όμως όλα έρχονται…

Το επόμενο επαγγελματικό βήμα της Χριστίνας Σωτηρίου είναι η ταινία «Ο παράδεισος μπορεί να τα πάει και καλύτερα» σε σκηνοθεσία Θωμά Γιαννάκη, τα γυρίσματα της οποίας ξεκινάνε τον Φεβρουάριο

Πηγή: Newsbeast