Εντεκα Γάλλους τζιχαντιστές επιστρέφει η Τουρκία

208

ΠΑΡΙΣΙ. Στις αρχές Δεκεμβρίου πρόκειται να επαναπατριστούν στη Γαλλία οι 11 κρατούμενοι στην Τουρκία, μέλη του Ισλαμικού Κράτους με γαλλική υπηκοότητα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η απέλαση των Γάλλων τζιχαντιστών είχε ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου στις 11 Νοεμβρίου, όταν η Αγκυρα είχε αρχίσει τις απελάσεις κρατουμένων ξένης υπηκοότητας, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους. Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τη μέχρι στιγμής πολιτική της, που αφορά τη σύλληψη των ατόμων αυτών, μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος σε γαλλικό αεροδρόμιο. Στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλυψε ότι οι Γάλλοι κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες και κάποιοι βρίσκονται «για πολύ καιρό» στις φυλακές.

Η σύλληψη των Γάλλων τζιχαντιστών γίνεται στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου Καζνέβ», το οποίο υπεγράφη το 2014. Το πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ Παρισίων και Αγκυρας προβλέπει την άμεση σύλληψη και παραπομπή στη γαλλική δικαιοσύνη όσων τζιχαντιστών επέστρεψαν στη Γαλλία από τη Συρία, μέσω Τουρκίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η υπόθεση της 29χρονης Αμαντίν Λε Κοζ, που ασπάστηκε το Ισλάμ και συνελήφθη ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν καταλάβαμε τι της συνέβη. Το 2014, έφυγε ξαφνικά για τη Συρία, παντρεύτηκε Μαροκινό και εγκαταστάθηκε στη Ράκα. Τώρα περιμένουμε να επιστρέψει», λέει η μητέρα της.

Η Γαλλία έχει εκφράσει υπόνοιες κατά το παρελθόν ότι η Αγκυρα επέτρεψε σκόπιμα σε Γάλλους ισλαμιστές να διέλθουν από τα σύνορά της για να επιστρέψουν στη χώρα τους, μετά τη στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Το Παρίσι έχει επίσης επικρίνει την απόφαση της Τουρκίας να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στις 9 Οκτωβρίου με στόχο την κουρδική πολιτοφυλακή του YPG, αιχμή του δόρατος των μαχών κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε παραδεχθεί ότι 287 κρατούμενοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους από Κούρδους πολιτοφύλακες, είχαν δραπετεύσει κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. 

Πηγή: kathimerini.gr