Ελεύθερος ο Φλώρος με τον νέο Ποινικό Κώδικα

183

Ποινές που φθάνουν έως πέντε χρόνια επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους για την υπόθεση της Energa από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Ειδικότερα, σε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων με αναστολή, που σημαίνει ότι δεν οδηγείται στη φυλακή, καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Αρης Φλώρος της Energa, ενώ και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Η καταδίκη Φλώρου σε ποινή πέντε ετών ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα, της κατάργησης του νόμου περί καταχραστών αλλά και της αναγνώρισης τριών ελαφρυντικών.

Παράλληλα, το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης εις βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απέστειλε σχετική απάντηση κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της Energa μόνο προς το ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατομμυρίων. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι ανερχόταν σε 236 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριλάμβανε δήμους, Δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά από τους κατηγορουμένους είχαν δεσμευθεί 127 εκατομμύρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βάσει του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα λάβουν Δημόσιο και δήμοι. Παράλληλα, οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιρειών. Το δικαστήριο, έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία, καταδίκασε συνολικά έξι άτομα. Εκτός από τον Αρη Φλώρο, οι υπόλοιποι κρίθηκαν ένοχοι με ποινές που κυμάνθηκαν μεταξύ 1-2 ετών με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου. Αθωώθηκαν επίσης πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος.

Πηγή: kathimerini.gr