Ισχυρός σεισμός, αλλά μεγάλου βάθους μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων

167

Ανησυχία προκλήθηκε σε μεγάλο μέρος της νότιας Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 9.23 π.μ. στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων. Το εστιακό βάθος των 56 χιλιομέτρων συνέβαλε ώστε η σεισμική δόνηση να γίνει αισθητή –και μάλιστα με μεγάλη διάρκεια– σε μια εκτεταμένη περιοχή, από την Πελοπόννησο μέχρι την Αττική, σε πολλά νησιά και βεβαίως στην Κρήτη. Καθώς όμως το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού ήταν στη θάλασσα (20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων) και με εστιακό βάθος σχετικά μεγάλο, δεν σημειώθηκαν ζημιές, πόσο μάλλον καταστροφές.

Καθησυχαστικοί ήταν από την πρώτη στιγμή οι σεισμολόγοι. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι το βάθος του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλο, γεγονός που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα «δεν θα έχουμε συνέχεια». Οπως εξήγησε, τέτοιοι σεισμοί δεν συνοδεύονται από μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι η σεισμική δόνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον προχθεσινό σεισμό στην Αλβανία.

«Οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν έχουν “ουρές”, δεν δίνουν προσεισμούς ούτε μετασεισμούς», ανέφερε μιλώντας στο ίδιο μέσο ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Οπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, η συγκεκριμένη εστία είναι γνωστή και έχει δώσει και στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, όπως στις 8/1/2006 που εκδηλώθηκε σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το 1992 με 6,2 Ρίχτερ κ.λπ. Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν σχετίζεται ο σεισμός στα Αντικύθηρα με αυτόν της Αλβανίας ξεκαθάρισε πως «πρόκειται για απλή σύμπτωση, δεν έχουν γενετική σχέση».

Στα Κύθηρα, πάντως, αποφασίστηκε να κλείσουν χθες τα σχολεία για λόγους ασφαλείας των μαθητών, ενώ κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής, που βρισκόταν στο νησί, πραγματοποίησε αυτοψίες. Τα σχολεία του νησιού θα ανοίξουν σήμερα, καθώς δεν διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα.

Το κλιμάκιο θα συνεχίσει σήμερα τον έλεγχο σε γέφυρες και άλλες υποδομές. Κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κισσάμου. Τα σχολεία στα Χανιά, ωστόσο, λειτούργησαν κανονικά. Εκλεισε όμως η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Χανίων, καθώς στεγάζεται σε παλιό κτίριο που παρουσιάζει ρωγμές.

Πηγή: kathimerini.gr