Xρυσό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για την ηλεκτροκίνηση σε Ινστιτούτο του ΕΜΠ

254

Χρυσό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης έλαβε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ. Συγκεκριμένα, η ελληνική ερευνητική ομάδα Ι-SENSE του ΕΠΙΣΕ, η οποία συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο NeMO με αντικείμενο το πλέον υλοποιήσιμο ψηφιακό υπερ-δίκτυο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, έλαβε στις 12 Νοεμβρίου 2019, στο Λος Αντζελες, το πρώτο βραβείο της διοργάνωσης MOBI Grand Challenge Phase II Citopia κατά τη διάρκεια του MOBI Colloquiums and Exhibitions (MoCo Los Angeles).

Το έργο NeMO έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Most Feasible Entry» ως η πλέον εφικτή και υλοποιήσιμη λύση για τη βελτίωση της ανθρώπινης κινητικότητας μέσω ενός αποκεντρωμένου έξυπνου δικτύου με χρήση τεχνολογίας blockchain.

Οι επικεφαλής των ισχυρότερων αυτοκινητοβιομηχανιών του κόσμου συμφωνούν πως το μέλλον κρύβεται στην ηλεκτροκίνηση, τόσο για τα επιβατικά όσο και για τα επαγγελματικά οχήματα. Οι ανάγκες για μετάβαση σε νέες τεχνολογίες είναι εμφανείς και οι προκλήσεις είναι διαρκείς. Βασικοί παράγοντες που αποθαρρύνουν τους οδηγούς αλλά και τους διαχειριστές στόλων, από το να προτιμήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα, είναι το περιορισμένο δίκτυο σταθμών φόρτισης, η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των σταθμών, αλλά και η απουσία διαλειτουργικών υποστηρικτικών συστημάτων και υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα αυτών που σχετίζονται με την πληρωμή υπηρεσιών, διοδίων κ.ά.

Το NeMO ανέπτυξε ένα αποκεντρωμένο «Υπερ-Δίκτυο» συνδεδεμένων κόμβων, με κατάλληλα εργαλεία και πρωτόκολλα, ώστε οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαλειτουργικά (σε «κοινή γλώσσα»), να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από πολλαπλές πηγές, αλλά και να δημιουργούν και να παρέχουν σύνθετες, πιο έξυπνες υπηρεσίες. Με χρήση τεχνολογιών blockchain και hyperldeger δεν απαιτείται η συγκέντρωση όλης της πληροφορίας κεντρικά, αλλά κάθε κόμβος έχει ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σε μία πόλη η πλήρης επικοινωνία μεταξύ εμπλεκομένων φορέων όπως οι διαχειριστές σταθμών φόρτισης, οι χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, οι πάροχοι ενέργειας και υπηρεσιών. Ετσι δημιουργείται ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο e-Roaming, στα πρότυπα της κινητής τηλεφωνίας, όπου κάθε χρήστης θα μπορεί με μία μόνο σύνδεση σε ένα πάροχο υπηρεσίας να φορτίζει το όχημά του σε κάθε συνδεδεμένο στο σύστημα σταθμό φόρτισης οποιουδήποτε διαχειριστή, όπου και αν βρίσκεται αυτός.

To MOBI Grand Challenge (MGC), αποτελεί θεσμό για τον κλάδο της ανθρώπινης κινητικότητας. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2018, στα πρότυπα του DARPA Grand Challenge για την αυτόνομη οδήγηση που αποτέλεσε το έναυσμα για την επανάσταση στον τομέα. Το MGC οργανώνει διαγωνιστικές φάσεις δύο φορές το χρόνο στα πλαίσια ενός τριετούς τουρνουά. Στόχος του, η δημιουργία ενός βιώσιμου, αποκεντρωμένου ad-hoc δικτύου blockchain Συνδεδεμένης Τεχνολογίας IoT και Έξυπνων Υποδομών που θα μπορεί να διανέμει δεδομένα με αξιόπιστο τρόπο, να μετέχει σε συναλλαγές, να συντονίζει συμπεριφορές και τέλος να βελτιώνει την ανθρώπινη κινητικότητα.

Η βράβευση του NeMO έρχεται να δώσει σημαντική ώθηση για sτη λειτουργία του Υπερ-Δικτύου. Γενικός συντονιστής του έργου ήταν ο Διευθυντής Ερευνας ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ, Δρ. Αγγελος Αμδίτης, Η Δρ. Ευαγγελία Πορτούλη είχε την τεχνική επίβλεψη του έργου και οι Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Θοδωρής Θεοδωρόπουλος και Γιώργος Δραϊνάκης σημαντική συμμετοχή στην τεχνική υλοποίηση κάποιων πολύ καινοτόμων και δύσκολων εργαλείων του Ψηφιακού Υπέρ-Δικτύου.

Το NeMO έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 7,8 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Πηγή: kathimerini.gr