Το φράγμα του Θησαυρού: Συνύπαρξη φύσης και τεχνολογίας στα ορεινά της Δράμας (βίντεο)

194

Λίγες είναι οι περιπτώσεις εκείνες, που ένα εντυπωσιακό τεχνικό έργο όχι μόνο δε προσβάλει την εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος αλλά φαίνεται σαν να ταιριάζει με αυτό. Μια τέτοια συνύπαρξη, φύσης και τεχνολογίας, αποτελεί το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Νέστου, στα ορεινά της Δράμας, στο δήμο Παρανεστίου, σαράντα πέντε περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας.

Τα φράγματα της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού  έχουν δυο σημαντικές πρωτιές. Το τελευταίο, το φράγμα του Θησαυρού, είναι το μεγαλύτερο λιθόρριπτο (δηλαδή χωμάτινο) φράγμα των Βαλκανίων.

Το φράγμα της Πλατανόβρυσης, έχει μια πρωτοποριακή κατασκευή καθώς αποτελεί το πρώτο φράγμα από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό η ιπτάμενη τέφρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών της Πτολεμαΐδας, επιτυγχάνοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη στη ΔΕΗ και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη στο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Το περιβάλλον σαγηνεύει

Η διαδρομή προς τα δύο φράγματα ακολουθεί το δρόμο για το Παρανέστι και στο μεγαλύτερο μέρος της γίνεται παράλληλα με τον ποταμό Νέστο που χαρίζει πραγματικά υπέροχες εικόνες ακόμα και στην καρδιά του Φθινοπώρου.

Η εποχή αυτή είναι ιδανική για μια επίσκεψη στο φράγμα του Θησαυρού. Μετά την τοπική κοινότητα Πλατανιάς ο επισκέπτης βλέπει μπροστά του ένα επιβλητικό τούνελ που κυριολεκτικά σκάβει το βουνό. Θα το διασχίσει και στην άλλη μεριά θα τον υποδεχθεί ο Νέστος σε όλο του μεγαλείο.

Η εικόνα του ποταμού πάνω από την εντυπωσιακή γέφυρα είναι πραγματικά σαγηνευτική -θυμίζει κάτι από νησί, ίσως και σκανδιναβικό φιόρδ.

Τα χρώματα του φθινοπώρου ντύνουν τη χλωρίδα της περιοχής προσφέροντας στον επισκέπτη εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

 

Λόγω του υψόμετρου οι καιρικές συνθήκες γίνονται περισσότερο δύσκολες καθώς μπαίνει ο χειμώνας. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι πάντως η καταπράσινη βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά και οι χρυσαφιές ακτίνες του ήλιου συνθέτουν ένα υπέροχο μωσαϊκό.

Όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος, δεν συγκρίνονται με την καθ’ ολα εντυπωσιακή εικόνα του ταμιευτήρα του Νέστου πίσω από το φράγμα. Η λίμνη που σχηματίζεται εκεί εκτείνεται κατά μήκος της παλιάς κοίτης του ποταμού κάνοντας τον Νέστο να φαντάζει από ψηλά σαν μια θάλασσα.

Στο δρόμο της επιστροφής μια στάση στο κατάφυτο Παρανέστι. Το μεγαλύτερο από τα χωριά της ορεινής Δράμας και έδρα του ομώνυμου δήμου θα δώσει την ευκαιρία για ξεκούραση και καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχές μέσα σ’ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.


Παραμυθένιες οι όχθες του Νέστου έξω από το Παρανέστι

Τελευταία στάση για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ στο χωριό Νικηφόρος. Τα ερειπωμένα διώροφα σπίτια στον κεντρικό δρόμο και τα στενά σοκάκια του οικισμού, μαζί με το εγκαταλελειμμένο αλλά όμορφο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, μαρτυρούν την ακμή που είχε κάποτε η περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr