«OK Boomer»

191

Τι χρειάζεται μια χώρα τη νεανική ενέργεια ή την εμπειρία που δίνουν τα χρόνια;

Διαβάζω τις τελευταίες μέρες τις ειδήσεις σχετικά με την ολιγοήμερη τοποθέτηση του 80χρονου πρώην γυμνασιάρχη στη διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας και απορώ γιατί ορισμένοι διαμαρτύρονται. Σε μια χώρα γερόντων, ποιος θα μπει σε θέσεις ευθύνης; Η τοποθέτησή του είναι η καρδιτσιώτικη επιβεβαίωση του brain drain. Πέρα από την πλάκα –και το όποιο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης– το χάσμα μεταξύ των γενεών είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο που απασχολεί όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Καρδίτσα.

Δεν είναι τυχαίο που η φράση «Ok boomer» κρέμεται από τα χείλη των σημερινών νέων και έγινε viral το 2019 ως meme μέσα από το Tik Tok, μια διαδικτυακή εφαρμογή που προβάλει σύντομα βίντεο. Εχει γίνει η πιο διαδεδομένη «απάντηση» των νέων όταν θέλουν να δείξουν τη δυσφορία τους απέναντι στους μεγαλύτερους και συγκεκριμένα στους «baby boomers», τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και 1964.

Δεν είναι όμως ένα νεανικό καπρίτσιο. Το περιοδικό Time συμπεριέλαβε το «Οk boomer» και κυρίως την εκπεφρασμένη αγανάκτηση της νέας γενιάς ανάμεσα στις ιδέες που καθόρισαν τη χρονιά που φεύγει. Η παλαιά γενιά που ακόμη κρατάει τα πόστα σε πολλούς τομείς έχει κληροδοτήσει στους νεότερους οικονομικές κρίσεις, μια ζωή μεγάλου κόπου με μικρές απολαβές, έναν πλανήτη σε υπερθέρμανση, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να βιώνουν μια στρεβλή «επέκταση» της νεανικής τους ζωής και να στρέφονται εναντίον των παππούδων τους.

Στις αμερικανικές εκλογές, για παράδειγμα, το ηλικιακό εύρος των υποψηφίων κυμαίνεται από τα 37 έτη έως τα 78 έτη (η ηλικία του Μπέρνι Σάντερς). Τι χρειάζεται μια χώρα, αναρωτιέται το Time, τη νεανική ενέργεια ή την εμπειρία που δίνουν τα χρόνια; 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις και οι ίδιες οι γεννήσεις ήταν μειωμένες (2,4%) σε σχέση με το 2017. Σε μια χώρα που γερνάει είναι πρόβλημα όταν δεν παρέχονται οι ευκαιρίες στη νέα γενιά να αναλάβει δράση, όση έχει μείνει από αυτήν. «ΟΚ boomer»; 

Πηγή: kathimerini.gr