Αντικαπνιστικός νόμος: Πρόστιμα 39.600 ευρώ την πρώτη εβδομάδα

234

Πολύ θετικό ξεκίνημα όσον αφορά  την ανταπόκριση των πολιτών και τη συμμόρφωσή τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου «βλέπει» το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος μήνας από την αρχή της ελεγκτικής διαδικασίας σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος πέρασε και έτσι το Υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα από τους πρώτους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελλάδα.

Που επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό τον πρώτο μήνα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από μικτά κλιμάκια των ελεγκτικών αρχών υπό το συντονισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε 603 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παρακάτω πόλεις.

Αθήνα (διάφορα δημοτικά διαμερίσματα), Πειραιάς, Γλυφάδα, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη (κέντρο και περιφέρεια), Σέρρες, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα, Ρίο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Άργος, Ρέθυμνο.

39.600 ευρώ από παραβάσεις σε… 5 μέρες

Στους ελέγχους που έγιναν με επιβολή προστίμων, από τις 20/11/2019, δηλαδή ουσιαστικά για πέντε ημέρες, διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες, με συνολικό ποσό

 προστίμων 1.100 ευρώ και 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό προστίμων 38.500 ευρώ.

Πήρε φωτιά το 1142 στις 7 ημέρες λειτουργίας του

Επίσης, συμπληρώθηκε χθες η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης και υποστήριξης για τους πολίτες, «1142».

Η γραμμή δέχτηκε συνολικά 2575 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν αναλυτικά:

  • 828 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο (32,16%)
  • 796 καταγγελίες (30,91%)
  • 260 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος (10,10%)
  • 391 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν (15,18%)
  • 152 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο (5,90%)
  • 148 Άλλο (5,75%).

Σχεδόν οι μισές κλήσεις αφορούν σε ερωτήματα ενημέρωσης για τον αντικαπνιστικό νόμο και σε αιτήματα βοήθειας από πολίτες που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις επιπτώσεις του καπνίσματος, αναφέροντας πως στην Ελλάδα 20.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από το κάπνισμα, ενώ η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Σύστημα Υγείας.

Καταλήγοντας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει πως θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση να θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία, ακολουθώντας τους εξής βασικούς άξονες: την πρόληψη για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά στους νέους, την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά και την υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος, με στόχο τη μείωση του αριθμού των καπνιστών στη χώρα.

Πηγή: tanea.gr