Τι έρχεται με το αφορολόγητο για περιστασιακά εργαζόμενους

246

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε προσθήκη-διόρθωση του φορολογικού νομοσχεδίου προχωρά το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται οι περιστασιακά απασχολούμενοι και γενικά οι περισσότεροι φορολογούμενοι που έχουν πενιχρά πραγματικά εισοδήματα. Με την αρχική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Με την υφιστάμενη μορφή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έχει προβλεφθεί σε μόνιμη βάση ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ ετησίως ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.500 ευρώ, τότε φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών, δηλαδή με έκπτωση φόρου η οποία οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Με τη μορφή που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το φορολογικό νομοσχέδιο, η σχετική διάταξη είχε απαλειφθεί που σημαίνει ότι όλοι οι περιστασιακά απασχολούμενοι, όπως είναι οι αμειβόμενοι με τίτλο κτήσης, οι άνεργοι που απλώς πραγματοποιούν μερικά μεροκάματα τον χρόνο και γενικά οι φορολογούμενοι που έχουν πολύ περιορισμένα εισοδήματα θα φορολογούνταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ με φορολογικό συντελεστή 9%. Ουσιαστικά θα έχαναν το αφορολόγητο όριο.

Με την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική διάταξη θα περιληφθεί και θα προβλέπει ότι οι παραπάνω φορολογούμενοι θα έχουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο με την εξαίρεση όσων έχουν εισόδημα από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή εισόδημα από ενοίκια. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν έχουν αφορολόγητο όριο.

Εκτός από την παραπάνω προσθήκη το φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει και άλλες. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι:

– Διαγράφονται εφάπαξ αυτομάτως χρέη έως 10 ευρώ που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην εφορία. Ουσιαστικά απαλλάσσονται 536.000 πολίτες αλλά και το δημόσιο, από το κόστος και την ταλαιπωρία (παρακολούθηση χρέους, στέρηση φορολογικής ενημερότητος κ.λπ.) για ασήμαντης αξίας ποσά. Χωρίς δημοσιονομικό κόστος, το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στον παραλογισμό και μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος αφού, εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρείται κόσμος -ειδικά σε επαρχία και νησιά- που μετακινείται για μικροοφειλές που δημιουργήθηκαν και υφίστανται εν αγνοία τους (π.χ. από τόκους για λάθος ταυτότητα πληρωμής δόσεως ή υπόλοιπα οφειλής λόγω θανάτου κ.λπ.) και ποσά που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί και το μελάνι ή τις εργατοώρες που ξοδεύει η φορολογική διοίκηση, για να επιδιώκει την είσπραξή τους.

– Καθιερώνει τις e-Μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 και ορίζει ότι όσοι χρωστάνε στην εφορία, θα μπορούν να εξοφλούν πουλώντας ακίνητο χωρίς ταλαιπωρία. Κατά τη μεταβίβαση, θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο και θα αποδίδεται αυτόματα στο Δημόσιο τυχόν οφειλή του πωλητή από ΕΝΦΙΑ. Έτσι απλά ο πωλητής θα εξοφλεί άμεσα, χωρίς να αναγκάζεται πια να ρυθμίζει πρώτα ή να δανείζεται χρήματα για να την εξοφλήσει πριν κάνει συμβόλαια.

– Επιστρέφεται φόρος εισοδήματος σε όσους κάνουν ανακαίνιση κατοικίας.

– Μειώνονται οι φόροι για παροχές σε είδος, αλλά και στα stock options στους εργαζόμενους (στο 15% από 45% σήμερα).

– Καταργείται το “χαράτσι” 0,6% στο leasing και το factoring

– “Παγώνει” ο ΦΠΑ και αναστέλλονται φόροι στα ακίνητα.

Πηγή: capital.gr