Ρότζερ Φέντερερ. Επενδύει Την Περιουσία Του Στην Εκπαίδευση Των Έξι Πιο Φτωχών Χωρών Της Αφρικής

465

Τι κοινό έχει το τέννις με την φιλανθρωπία είχε αναρωτηθεί ο Roger Federer σε μία επιστολή του, που είχε αναρτηθεί στο blog του εκατομμυριούχου Bill Gates.

 

Την απάντηση έδωσε μέσα από το Ίδρυμα “Roger Federer” που παρέχει πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παιδιά σε έξι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Από μικρός ονειρευόταν να γίνει ο Νο. 1 τεννίστας στον κόσμο. Και τα κατάφερε γράφοντας ιστορία, όταν σε ηλικία 36 ετών, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. Σε ότι αφορά στις απολαβές του, με βάση την κατάταξη του Forbes σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών.

Η περιουσία του ξεπερνά τα 360 εκατομμύρια δολλάρια. Ο Federer όμως επιλέγει να τα επενδύει στην βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών στην Αφρική.

Όταν ήταν νέος ήταν απλά ευχαριστημένος με το να δίνει το παρόν στα μεγαλύτερα διεθνή τουρνουά.

Τι θα μπορούσα να κάνω εκτός από το να παίζω τέννις ; Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου και όχι απλά να δωρίσω τη ρακέτα μου” είχε πει σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα The San Fransisco Chronicle.

Στο πρόγραμμά του έχουν συμμετάσχει 650.000 παιδιά, πάνω από 7.500 δάσκαλοι και 1.555 νηπιαγωγοί.

Γι αυτό και το 2003 δημιούργησε το Ίδρυμα “Roger Federer”, το οποίο αρχικά δραστηριοποιήθηκε στη Νότιο Αφρική, απ’ όπου και κατάγεται η μητέρα του.

Όταν επισκεπτόμουν την οικογένειά μου στις διακοπές παρατηρούσα ακραίες συνθήκες φτώχιας.  Συνειδητοποίησα ότι όλα τα παιδιά δεν είχαν τα προνόμια που είχα εγώ μεγαλώνοντας σε μια πλούσια χώρα όπως η Ελβετία“.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δημιούργησε το ίδρυμά του.

Δραστηριοποιείται σε έξι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότιο Αφρική. Εκεί δηλαδή που η εκπαίδευση των παιδιών δεν αποτελεί προτεραιότητα. Εκεί που στόχος όλων είναι να καταφέρουν να επιβιώσουν και όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Ο Federere αποφάσισε να επενδύσει στα σχολεία που ήδη υπάρχουν προκειμένου να βελτιώσει την εκπαίδευση παιδιών 3-12 ετών. Στόχος του ιδρύματος είναι να πηγαίνουν όλο και περισσότερα παιδιά στα σχολεία.

Παράλληλα εκτός από τις έξι χώρες της Αφρικής, έχει δημιουργήσει και υποδομές για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά και στη χώρα του, την Ελβετία.

Παρακολουθεί από κοντά που πάνε τα χρήματα που προσφέρει.

Δεν είναι μάλιστα και λίγες οι φορές που έχει επισκεφθεί τις χώρες τις Αφρικής για να δει από κοντά πως εκπονούνται τα προγράμματα του ιδρύματος. “Όταν επισκέπτομαι τα σχολεία αντλώ πραγματική έμπνευση όταν βλέπω πόσο αφοσιωμένος είναι ο τοπικός πληθυσμός. Στη μέση μίας από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, οι μητέρες κάνουν τα πάντα για να παρέχουν κάθε μέρα γεύματα στα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ οι πατεράδες κατασκευάζουν μόνοι τους καινούργιες σχολικές αίθουσες, στις οποίες τα παιδιά θα εκπαιδεύονται και θα αποδίδουν καλύτερα στην κοινωνία”.

Παράλληλα με τα προγράμματα του ιδρύματος συμβάλλει με κάθε τρόπο σε φιλανθρωπικά εγχειρήματα. Έχει συγκεντρώσει 200.000 δολλάρια για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή, έχει συντονίσει ένα τουρνουά τέννις προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για την ανακούφιση των θυμάτων από φυσικές καταστροφές και έχει παίξει στου “Αγώνες για την Αφρική”, από τους οποίους τα έσοδα που συγκεντρωνονται ενισχύουν τους σκοπούς του ιδρύματος του.

Διοργάνωσε αγώνες για να ενισχύσει τους σκοπούς του ιδρύματος. Ο πρώτος αγώνας ήταν το 2010, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Raphael Nadal. Τους παρακολούθησαν πάνω από 10.000 θεατές από τους οποίους συγκεντρώθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια δολλάρια. το 2014 ακολούθησε ένας δεύτερος αγώνας, στον οποίο αναμετρήθηκε με τον Stan Wawrinka από τον οποίο συγκεντρώθηκαν 1,4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Ο Federer είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος τεννίστας όλων των εποχών, όμως ο Roger είναι ανώτερος.