Ογδόντα κλειστές ΜΕΘ λίγο πριν την επιδημία γρίπης

205

Τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες εντατικής θεραπείας αντιμετωπίζει για άλλη μια χρονιά το ΕΣΥ, λίγες εβδομάδες πριν από την έλευση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, η οποία συνήθως ανεβάζει κατακόρυφα τη ζήτηση για εντατική θεραπεία. Οπως κατέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα 557 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ επιπλέον 80, που είναι πλήρως εξοπλισμένες, παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Και αυτό όταν με βάση τα διεθνή επιστημονικά στάνταρ θα έπρεπε στο ελληνικό σύστημα Υγείας να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν να κλείσουν επιπλέον 30 κλίνες εντατικής, καθώς τον προηγούμενο μήνα έληξαν οι διετείς συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με 41 γιατρούς και 177 νοσηλευτές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία εξυπηρετούν έξι εκατομμύρια πληθυσμό και τα οποία διαθέτουν μόλις 224 κλίνες εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες η λίστα με ασθενείς που αναζητούν μία κενή κλίνη σε ΜΕΘ να αριθμεί καθημερινά από 40 έως 80 άτομα. «Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη εντατικής τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για μέρες», σημειώνει η ομοσπονδία. Στην Κεντρική Μακεδονία, τις ανάγκες εντατικής θεραπείας 2 εκατομμυρίων κατοίκων καλύπτουν 123 κλίνες, με τη σχετική λίστα αναμονής να φτάνει το χειμώνα τους 25 ασθενείς. Στη Θεσσαλία οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 42, στη Στερεά Ελλάδα μόλις 8 (στο νοσοκομείο Λαμίας) και στην Ηπειρο 27. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη εντατικής, καθώς το νοσοκομείο Σύρου δεν διαθέτει ΜΕΘ, τα Δωδεκάνησα καλύπτει η ΜΕΘ 6 κλινών της Ρόδου και στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κέρκυρας με 5 κλίνες.

«Από την Ηπειρο έως την Αττική, λειτουργούν 53 κλίνες ΜΕΘ – στα δύο νοσοκομεία των Πατρών 15 κλίνες, 5 στο νοσοκομείο της Κορίνθου, 6 στο νοσοκομείο του Αγρινίου, 7 στο νοσοκομείο της Αρτας και 20 στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Στον άλλο εθνικό άξονα, από τη Θεσσαλία έως την Αττική, λειτουργούν μόνο 20 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Λαμίας και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας», τονίζει η ομοσπονδία.

Πηγή: kathimerini.gr