Γιατί «φούσκωσαν» τα νερά στην Κινέτα

185

Με το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πλημμύρας έμοιαζε η χθεσινή ημέρα για την περιοχή της Κινέτας, όπου η πολύ έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και καταστροφές. Και ο λόγος είναι πως από τον Ιούλιο του 2018, που κάηκε η περιοχή, δεν έχει υλοποιηθεί έργο υδρονομίας στα καμένα. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας, δεν υπάρχει καν μελέτη για ένα τέτοιο έργο! Δεν είναι τυχαίο πως οι πληγείσες περιοχές γέμισαν από ξεριζωμένα (καμένα) δένδρα.

Τις αιτίες που «φούσκωσαν» τα νερά τα οποία κατέβηκαν με ορμή στο ρέμα της Πίκας, παρασέρνοντας και τη γέφυρα, αναζήτησε από χθες το πρωί με αυτοψίες στην περιοχή κλιμάκιο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα.

«Ο πρώτος παράγοντας που συνέβαλε στα ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα ήταν η έντονη βροχόπτωση που έπεσε στην περιοχή, τα μεγάλα ύψη βροχής σε συνδυασμό με τη μικρή χρονική διάρκεια, που οδήγησε σε μεγάλη ραγδαιότητα», λέει στην «Κ» ο κ. Λέκκας. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τα 205,8 χιλιοστά, δηλαδή πάνω από 200 τόνοι νερού ανά στρέμμα!

Ως δεύτερο παράγοντα ο κ. Λέκκας αναδεικνύει τη γεωμορφολογία της περιοχής. «Οι πλαγιές έχουν μεγάλες κλίσεις, ενώ και το υδρογραφικό δίκτυο είναι απλό, έχει ευθεία διάταξη, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να κινείται απευθείας προς τη θάλασσα», εξηγεί ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

«Ενας τρίτος παράγοντας», σημειώνει ο κ. Λέκκας, «αφορά το έδαφος της λεκάνης απορροής, η οποία δομείται από ασβεστόλιθους και νεογενείς αποθέσεις, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχει μεγάλη απορροφητικότητα του βρόχινου νερού, αλλά να αποσαθρώνονται τμήματα εδάφους και να κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες λάσπης». Σημαντικό πρόβλημα, που σημειώνει ο κ. Λέκκας μετά την αυτοψία είναι «οι μεγάλης έκτασης αυθαιρεσίες που έχουν γίνει από τις οικοδομές στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό».

Ιδιαίτερα ενισχυτικό ρόλο στην καταστροφική δύναμη του νερού έπαιξαν τα αποτελέσματα της περυσινής πυρκαγιάς. «Πάνω από το 50% της βλάστησης της περιοχής έχει καεί, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διάβρωση του εδάφους. Επίσης, η πλημμύρα ξερίζωσε και μετέφερε προς τα κάτω τους καμένους κορμούς δένδρων, ενώ ξήλωσε και κορμοφράγματα», που μπαίνουν για… αντιπλημμυρική προστασία. Το αποτέλεσμα ήταν να «βομβαρδιστούν» οι χαμηλότερες περιοχές με κορμούς δένδρων, που έριξαν μάντρες, απέκοψαν τεχνικά έργα και έφραξαν υποδομές, ακόμα και αντιπλημμυρικές.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, που βρέθηκε χθες στην πληγείσα περιοχή, σημείωσε πως «δεν υπήρχε καμία μελέτη για αυτά τα έργα τα οποία είναι απαραίτητα, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές που έγιναν πριν από περίπου 1,5 χρόνο, απογύμνωσαν το βουνό και το άφησαν χωρίς αναχώματα. Θα προχωρήσουμε άμεσα στις απαιτούμενες μελέτες γι’ αυτά τα κρίσιμα έργα και παράλληλα θα σχεδιάσουμε προγράμματα δενδροφυτεύσεων».

Για την ανάγκη μιας «νέας φιλοσοφίας των τεχνικών έργων», μίλησε στην «Κ» ο κ. Λέκκας. «Η κλασική μεθοδολογία που γνωρίζουν και υλοποιούν οι εργολάβοι έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα, την ένταση των φαινομένων, την κλιματική αλλαγή. Απαιτείται εξονυχιστική διαδικασία μελέτης, μικρά φράγματα για τη συγκράτηση νερού και φερτών υλικών, κορμοφράγματα μόνο εκεί όπου χρειάζεται, ειδική δουλειά για τη συγκράτηση του εδάφους με χρήση υλικών της περιοχής και όχι με τσιμέντο», αναφέρει ο καθηγητής Γεωλογίας.

Πηγή: kathimerini.gr